14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2

Is het voordelig om over te stappen wanneer je een variabel energiecontract hebt? 

In 2024 is het weer voordelig om over te stappen van energiecontract. Doordat de energiemarkt wat rustiger is geworden kun je ruim € 500,- besparen door over te stappen naar een vast contract. In dit artikel lees je meer over de voordelen van het overstappen van energiecontract en waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuw contract.

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 29-1-2024
Laatste update: 29-1-2024

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 29-1-2024
Laatste update: 29-1-2024

Hogere stookkosten voor mensen met een variabel contract

Volgens de Vastelastenbond betalen mensen met een variabel contract hogere stookkosten. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) bevestigt dit en merkt op dat veel vaste contracten op dit moment aanzienlijk voordeliger zijn dan contracten met een variabel tarief, maar noemt geen specifieke bedragen. Ook raadt de ACM aan een vast contract af te sluiten voor het komende jaar.  

Is een variabel energiecontract voordelig in 2024?

Op dit moment hebben ongeveer 450.000 huishoudens volgens de ACM een variabel energiecontract. Voor sommige van hen zal de energierekening dit jaar hoger uitvallen, omdat in 2024 het prijsplafond en de energietoeslag zijn komen te vervallen. Als gevolg van het verdwijnen van deze tegemoetkomingen krijgt zo'n 6% van alle huishoudens (bijna 440.000 in totaal) dit jaar een verhoogde energierekening.

Mensen met een variabel of dynamisch energiecontract hebben geen vaste tarieven voor energie. Dit houdt in dat uw energieleverancier de prijs kan aanpassen gedurende de looptijd van het contract. Het is daardoor lastig te voorspellen of de prijzen zullen stijgen of dalen. Met een vast contract ben je niet afhankelijk van deze prijsstijgingen en heb je het voordeel van zekerheid.

Wat is de verwachting van de energieprijzen 2024?

In 2024 vinden diverse wijzigingen plaats die van invloed zijn op je energierekening. Zo is het prijsplafond afgeschaft, de energietoeslag vervallen, de energiebelasting op gas gestegen en de heffingskorting op energie verhoogd. Al deze veranderingen hebben impact op jouw energierekening.

De energieprijzen zullen het komende jaar stijgen, met name door de toename van de energiebelasting op gas en de afschaffing van het prijsplafond. Desondanks kan de daling van de energiebelasting op stroom en de verhoging van de heffingskorting op energie de stijging enigszins compenseren. Het is echter moeilijk om exacte voorspellingen te doen, aangezien de energiemarkt wordt beïnvloed door diverse factoren zoals vraag en aanbod, geopolitieke ontwikkelingen en wet- en regelgeving. Het wordt daarom aanbevolen om regelmatig de energieprijzen te controleren en te vergelijken om de beste deal te vinden.

Nu overstappen van energiecontract of wachten?

Volgens de maandelijkse energiemonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het voordeliger is voor huishoudens met een variabel contract om over te stappen naar een andere energieleverancier. Momenteel zijn er namelijk meerdere contracten beschikbaar met tarieven onder het prijsplafond.

De potentiële besparing door over te stappen van een variabel naar een vast contract is momenteel nog nooit zo hoog geweest en kan oplopen tot ruim € 700,-. Energiebedrijven kopen namelijk energie in voor een specifiek aantal huishoudens. Als je twijfelt over het ideale moment om over te stappen van een variabel naar een vast contract, is het van belang om dit zo spoedig mogelijk te doen.

Energieleveranciers vergelijken

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier of denk je aan overstappen? Met EnergieKiezer.nl kun je gemakkelijk alle contracten met elkaar vergelijken! Check in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractwensen en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je snel de energie deal die perfect bij jou past. 

Vergelijk nu gemakkelijk alle energieleveranciers met EnergieKiezer.nl!