14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,8






KlantenserviceGesloten

Thuisbatterij een oplossing voor het verlagen van je terugleverkosten

Bijna iedere energieleverancier rekent terugleverkosten aan huishoudens met zonnepanelen die stroom terugleveren aan het net. Hierdoor kost het veel huishoudens dus geld wanneer ze zonne-energie terugleveren. Een thuisbatterij kan een oplossing zijn om de terugleverkosten te verlagen.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 25-7-2024
Laatste update: 25-7-2024
thuisbatterij app
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 25-7-2024
Laatste update: 25-7-2024

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kan overtollige stroom die je overdag opwekt via je zonnepanelen opslaan. De meeste huishoudens kunnen de opgewekte stroom die zonnepanelen overdag opleveren, niet allemaal zelf gebruiken. Deze overtollige stroom gaat normaal gesproken weer terug naar het net. Hierover betaal je terugleverkosten. Met een thuisbatterij kun je deze overtollige stroom opslaan, zodat je die op een ander moment van de dag kunt gebruiken, bijvoorbeeld in de ochtenduren en de avonduren. Met een thuisbatterij kun je de stroom enkele dagen opslaan.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

Het grootste voordeel van een thuisbatterij is dat je overtollige energie kunt opslaan. Hierdoor kun je meer van je eigen opgewekte stroom zelf gebruiken. Je hebt minder terugleverkosten en je hoeft minder stroom in te kopen bij de energieleverancier. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je eigen energie te gebruiken tijdens piekuren. Dit zijn uren waarop het energietarief bij het afnemen van energie bij een energieleverancier hoog is.

Ook heb je tijdens een stroomstoring in de wijk alsnog stroom. Doordat je energie hebt opgeslagen in een thuisbatterij, kun je dit als noodstroomvoorziening gebruiken om je belangrijke huishoudelijke apparaten toch te kunnen gebruiken.

Wat zijn op dit moment nog de nadelen?

Er zijn wel nadelen aan het kopen van een thuisbatterij. Zo ligt de aanschafwaarde van een thuisbatterij tussen de € 3500,- en € 8000,-. Hierdoor is het een flinke investering. Dit zorgt ervoor dat de terugverdientijd ook lang is. Gemiddeld is de terugverdientijd 10 tot 14 jaar. De terugverdientijd is afhankelijk van de aanschafwaarde, de opslagcapaciteit van de thuisbatterij en je stroomverbruik. Een thuisbatterij gaat 20 jaar mee.

Een ander nadeel is dat je een beperkte opslagcapaciteit hebt. Zo kan een thuisbatterij 2 tot 25 kilowattuur (kWh) opslaan. Wanneer de thuisbatterij al 'vol' is, wordt de overtollige energie teruggeleverd aan het net.

Terugleverkosten en terugleververgoeding

Doordat jij met een thuisbatterij de overtollige energie kunt opslaan in een thuisbatterij en dit op een later moment kunt gebruiken, lever je minder zonne-energie terug aan het net. Hierdoor betaal je minder terugleverkosten. Je krijgt ook minder terugleververgoeding. Echter, je ontvangt pas een terugleververgoeding na het deel dat gesaldeerd is. Veel huishoudens krijgen hierdoor überhaupt maar een lage terugleververgoeding. Dus hoewel je minder terugleververgoeding ontvangt, is de besparing op je energierekening (door het gebruik van opgeslagen energie) veel hoger dan de verminderde inkomsten uit de terugleververgoeding.