14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2

Tijdelijk Noodfonds Energie 2024 gesloten: meer dan 185.000 aanmeldingen

Het Tijdelijk Noodfonds voor energie is op 20 maart gesloten. Dit fonds gaf consumenten de kans om steun te vragen bij het betalen van hun energierekening. Het fonds werd begin januari geopend en sindsdien hebben zo'n 185.000 huishoudens zich aangemeld.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 25-3-2024
Laatste update: 26-3-2024
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 25-3-2024
Laatste update: 26-3-2024

Wat is het Tijdelijk Noodfonds Energie?

Het Noodfonds voor Energie is een compensatie voor huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening. Het is opgericht als reactie op de financiële druk die momenteel veel huishoudens ervaren als gevolg van de stijgende energieprijzen.

Het noodfonds financiert een deel van de energierekening gedurende een periode van zes maanden.

Waarom is het Noodfonds Energie dit jaar extra belangrijk?

Het Noodfonds is dit jaar extra belangrijk vanwege enkele belangrijke veranderingen op de energiemarkt. Aan het begin van het jaar is het prijsplafond komen te vervallen. Dit betekent dat energieprijzen kunnen schommelen en mogelijk hoger uitvallen dan voorheen. Daarnaast is de belasting op gas fors gestegen en is de energietoeslag van € 1.300 per jaar afgeschaft. Deze veranderingen leiden tot aanzienlijk hogere energierekeningen voor huishoudens, met name voor diegenen met een beperkt budget.

Het Noodfonds Energie biedt daarom essentiële ondersteuning om te voorkomen dat kwetsbare huishoudens financiële problemen ondervinden als gevolg van deze veranderingen.

Is het Noodfonds nog open? 

Het Noodfonds Energie is inmiddels gesloten. Op 20 maart is het fonds echt dichtgegaan nadat het fonds twee dagen langer open bleef vanwege technische problemen. Meer dan 185.000 huishoudens hebben sinds de opening eind januari een aanvraag ingediend. 

Hoe wordt het Noodfonds verrekent?

Hoeveel steun je ontvangt van het fonds is afhankelijk van het gezamenlijke inkomen.

Bijvoorbeeld, als je samenwoont met je partner en een gezamenlijk inkomen hebt van € 2.100,-, en de maandelijkse energierekening bedraagt € 230,-, dan ontvang je het deel van je energierekening dat hoger is dan 8% van het gezamenlijke inkomen. In dit geval is 8% van € 2.100,- gelijk aan € 168,-. Dus ontvang je € 230 - € 168 = € 62,- per maand na je aanvraag.

Wat zijn de voorwaarden van het noodfonds? 

Om in aanmerking te komen voor het Noodfonds Energie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze zijn als volgt:

  • Het gezin heeft een inkomen dat maximaal 200% van het sociaal minimum bedraagt. Dit komt neer op een bedrag van € 3.200 voor alleenstaanden en € 4.480 voor samenwonenden, inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens moeten zelf een energiecontract afsluiten bij een energieleverancier voor gas, elektriciteit en/of stadswarmte.
  • De energierekening mag, afhankelijk van het inkomen, niet hoger zijn dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen. 
  • Het Noodfonds zal het overige bedrag van de energierekening betalen als deze hoger is dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen.

Wat als je nog geen reactie hebt gehad?

Heb je nog geen reactie ontvangen na het indienen van je aanvraag? Maak je geen zorgen. Het Noodfonds is nog steeds bezig met het verwerken van aanvragen en vraagt om geduld tijdens dit proces. Vanwege de grote hoeveelheid aanmeldingen kan het wat langer duren voordat je een reactie ontvangt.

Het Noodfonds verzekert dat je automatisch een e-mail ontvangt zodra je aanvraag is verwerkt. We raden je ook aan om regelmatig je spam inbox te controleren om er zeker van te zijn dat je geen belangrijke berichten mist.

Je kunt het Noodfonds bereiken op het nummer: 085 - 088 1111.

Besparen op je energierekening?

Wil je graag besparen op je energierekening? Dan is het wellicht verstandig om te overwegen over te stappen naar een ander energiecontract of om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. 

Met de energievergelijker van EnergieKiezer kun je eenvoudig en snel energiecontracten vergelijken op basis van jouw specifieke behoeften. Denk hierbij aan verschillende contractvormen, duurzaamheid en de duur van het contract. Ontdek nu hoeveel je kunt besparen en vind het energiecontract dat het beste bij jou past!