14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceOpen vandaag vanaf 09:00

Tijdelijk noodfonds sluit eerder door drukte

De mogelijkheid om een tijdelijk noodfonds aan te vragen zal eerder sluiten dan oorspronkelijk aangegeven, vanwege het enorme aantal aanvragen. Het fonds zal nu sluiten tussen 14 en 18 maart, in plaats van aan het einde van maart. Wees dus snel als je nog een aanvraag wil indienen.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 7-3-2024
Laatste update: 4-4-2024
tijdelijk noodfonds sluit eerder
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 7-3-2024
Laatste update: 4-4-2024

Wat is het tijdelijk noodfonds?

Het tijdelijk noodfonds biedt compensatie aan mensen met een laag inkomen. Door de stijgende prijzen van boodschappen, brandstof, en zowel stroom als gas, ondervinden veel Nederlandse huishoudens financiële moeilijkheden. In 2023 was er een prijsplafond ingesteld, een maximale prijs voor stroom en gas om energie in Nederland betaalbaar te houden. In 2024 is er geen prijsplafond meer, maar dankzij het noodfonds kunnen mensen met lage inkomens toch gecompenseerd worden. Huishoudens krijgen 6 maanden na goedkeuring compensatie voor hun energierekening.

Beschikbare bedrag in februari opgehoogd

Vanwege de grote hoeveelheid aanvragen is in februari het beschikbare bedrag dat door de overheid en energieleveranciers voor het noodfonds is gereserveerd, verhoogd. Zo steeg het bedrag van 60 miljoen naar 85 miljoen. Grote energieleveranciers als Vattenfall, Essent, Eneco en Greenchoice hebben 8 miljoen euro extra in het fonds. Met dit verhoogde bedrag verwacht de overheid nog eens 38.000 huishoudens compensatie voor hun energierekening te kunnen bieden.

Kom jij in aanmerking voor het tijdelijk noodfonds?

Of je in aanmerking komt voor het tijdelijk noodfonds hangt af van je inkomen en de hoogte van je energierekening. Huishoudens met een inkomen tot 200% van het sociaal minimum, oftewel € 3.200 voor alleenstaanden en € 4.480 voor samenwonenden, kunnen aanspraak maken op deze hulp. Ze dienen zelf een energiecontract af te sluiten. De energierekening moet binnen de 8 tot 10% van het gezamenlijke bruto-inkomen liggen, waarbij het percentage afhangt van het exacte inkomen. Als de energierekening deze grens overschrijdt, zal het Noodfonds het verschil bijpassen.

Het aanvragen van het tijdelijk noodfonds

Kom je in aanmerking voor het tijdelijk noodfonds? Dan kun je een aanvraag indienen via de website noodfondsenergie.nl. Voor de aanvraag heb je je DigiD en de gegevens van je contract met je energieleverancier nodig. Het is verstandig om in te loggen bij je leverancier of in je e-mail te kijken. De aanvraag zelf duurt een half uur. Wanneer je antwoord krijgt, is afhankelijk van de drukte en kan daar helaas niets over worden gezegd.