14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2

Wat voor invloed hebben lage temperaturen op de gas- en stroomprijzen?

De weersomstandigheden hebben een directe invloed op ons energieverbruik. Wanneer de temperatuur daalt, zien we vaak een stijging in het gebruik van verwarmingssystemen om onze huizen warm te houden. In reactie hierop neemt de vraag naar gas toe, wat resulteert in een directe stijging van de gasprijzen. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over de huidige gas- en stroomprijzen.

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 10-1-2024
Laatste update: 27-2-2024

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 10-1-2024
Laatste update: 27-2-2024

Wat voor invloed heeft de kou op de prijzen van gas en stroom? 

De weersomstandigheden hebben een directe invloed op ons energieverbruik. Wanneer de temperatuur daalt, zien we vaak een stijging in het gebruik van verwarmingssystemen om onze huizen warm te houden. In reactie hierop neemt de vraag naar gas toe, wat resulteert in een directe stijging van de gasprijzen. Op koude dagen, wanneer huishoudens en bedrijven gezamenlijk meer energie verbruiken, kan er eveneens een verhoogde vraag naar elektriciteit zijn. Dit leidt op zijn beurt tot een stijging in de prijzen van elektriciteit. Op dagen met extreme temperaturen, of het nu koud of warm is, kunnen pieken in de vraag de prijzen op de energiemarkt verder opdrijven. 

Wat voor invloed heeft het weer op duurzame energiebronnen?

Het weer kan ook invloed hebben op duurzame energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. Dit zijn hernieuwbare energiebronnen die geen gebruik maken van fossiele brandstoffen en daardoor geen broeikasgassen uitstoten. Wanneer het erg koud is, kan dit gevolgen hebben voor de beschikbaarheid. Zo kunnen zonnepanelen minder elektriciteit produceren op bewolkte dagen en wanneer de zon niet schijnt. Als er weinig wind is, zal er minder windenergie worden opgewekt. Deze factoren kunnen de energievoorziening beïnvloeden. 

Welke factoren hebben nog meer invloed op gas en stroom?

Naast het weer zijn er ook verschillende andere aspecten die de energieprijzen beïnvloeden, zoals vraag en aanbod. Wanneer de meeste mensen thuis zijn, zoals tijdens de ochtend- en avonduren, zijn de prijzen vaak hoger. Dit komt doordat iedereen dan massaal gebruikmaakt van stroom en gas. Andere invloedsfactoren op energieprijzen zijn externe problemen, zoals oorlogen of conflicten, en langdurige storingen. 

Is het nu verstandig om over te stappen van energiecontract?

Gedurende de wintermaanden zijn mensen vaak meer bezig met hun energieverbruik. Ze gaan actief op zoek naar goedkopere energiecontracten en vergelijken. Daarom stappen veel mensen rond deze tijd over naar een ander energiecontract, vooral wanneer hun huidige jaarcontract afloopt en het koud is buiten. 

Energie vergelijken

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier of denk je aan overstappen? Met EnergieKiezer.nl kun je gemakkelijk alle contracten met elkaar vergelijken! Check in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractwensen en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je snel de energie deal die perfect bij jou past. 

Vergelijk nu gemakkelijk alle energieleveranciers met EnergieKiezer.nl!