14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


ACM: huishoudens met zonnepanelen zijn duurder uit

Huishoudens met zonnepanelen hebben minder keuze en zijn vaak duurder uit dan andere klanten. Energieleveranciers bieden hen zelden langdurige vaste contracten aan, terwijl andere klanten deze wel kunnen krijgen. De leveranciers die wel langdurige contracten aanbieden aan huishoudens met zonnepanelen, vragen een hogere prijs dan voor huishoudens zonder zonnepanelen. Dit blijkt uit onderzoek van het ACM.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 11-4-2024
Laatste update: 11-4-2024
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 11-4-2024
Laatste update: 11-4-2024

Slechts vijf energieleveranciers bieden langdurige contracten aan

Er zijn slechts vijf energieleveranciers die vaste contracten van langer dan twee jaar aanbieden aan huishoudens met zonnepanelen. Bovendien zijn deze contracten duurder dan de vaste contracten voor huishoudens zonder zonnepanelen.

Bij elf energieleveranciers betalen zonnepaneelbezitters meer

Volgens het ACM zijn huishoudens met zonnepanelen bij elf energieleveranciers duurder uit. Zij betalen hogere vaste leveringskosten, hebben te maken met hoger tarief en ontvangen vaak geen of lagere welkomstbonus. Daarnaast betalen deze huishoudens bij zeven energieleveranciers terugleverkosten voor de stroom die ze aan het net leveren.

Waarom is er onderscheid tussen klanten?

Volgens de toezichthouder is het maken van onderscheid tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen niet verboden. Energieleveranciers rekenen hogere kosten voor zonnepanelenbezitters omdat zij te maken krijgen met extra kosten. Dit komt doordat een energieleverancier de opgewekte stroom van een huishouden soms op een ongunstig moment moet verkopen. Bovendien zorgt de salderingsregeling ervoor dat huishoudens met zonnepanelen hun opgewekte stroom kunnen verrekenen met hun jaarlijkse verbruik, wat minder inkomsten betekent voor de leverancier.

Moet je nog wel zonnepanelen nemen?

Veel mensen twijfelen of ze nog zonnepanelen moeten aanschaffen, aangezien de terugverdientijd langer wordt en het minder oplevert. Toch blijven zonnepanelen voor de meeste huishoudens rendabel. Door de salderingsregeling kan je de opgewekte stroom verrekenen met je verbruik, wat jaarlijks honderden euro's kan schelen. Het is aan te raden om het aantal zonnepanelen af te stemmen op je verbruik. Wanneer je meer teruglevert dan je verbruikt, kan dit financieel minder voordelig zijn. Via EnergieKiezer kan je energie vergelijken met zonnepanelen