14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceMorgen weer open vanaf 09:00

Hoe kun je besparen op de energierekening tijdens de koude dagen? 

Tijdens de koudere wintermaanden hebben we meer energie nodig dan normaal, daarom is energie besparen in de winter zo belangrijk. We verwarmen onze huizen en willen vaak meer binnenshuis blijven. Hierdoor verbruiken we meer energie aan verwarming, verlichting en huishoudelijke apparaten. Toch is het belangrijk om tijdens de koudere wintermaanden waar mogelijk energie te besparen. Op deze pagina vind je de beste bespaartips. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 15-1-2024
Laatste update: 25-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 15-1-2024
Laatste update: 25-3-2024

1. Probeer de apparaten die je niet gebruikt uit te zetten

Je apparaten verbruiken veel energie, zelfs als ze niet in werking zijn. Dit heet 'sluipverbruik'. Het is daarom verstandig om apparaten die je niet gebruikt uit te schakelen en te kijken of ze niet op stand-by staan. Vergeet dus niet om je stekkers uit het stopcontact te halen. Hiervoor zou je ook stekkerdozen kunnen gebruiken. Op deze manier kun je flink besparen op je stroomrekening. 

2. Zet de temperatuur van je thermostaat lager

Wanneer je de verwarming rond de 19 graden zet en onder een dekentje gaat zitten, kun je per jaar zo'n 7% op je energierekening besparen! Zet vooral in de avond wanneer je gaat slapen de verwarming lager. Het is belangrijk om je verwarming nooit lager dan 15 graden te zetten, anders kost het in de ochtend veel energie om de temperatuur weer omhoog te krijgen. 

3. Probeer korter te douchen

Met korter douchen kun je aanzienlijk besparen. Wanneer je dagelijks 5 minuten doucht, kan dit resulteren in een besparing van ongeveer € 65 per jaar. Het kan ook helpen om de waterstroom zachter te zetten of een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Door water te besparen, verminder je ook het energieverbruik omdat er minder water verwarmd hoeft te worden.

4. Probeer je huis beter te isoleren

Je kunt je woning isoleren door gebruik te maken van vloer-, muur- en dakisolatie. Dit is echter een vrij ingrijpende aanpak die veel kosten en moeite met zich meebrengt. Gelukkig kun je ook zelf een bijdrage leveren aan de isolatie van je woning op een minder intensieve manier. Zo kun je zelf op zoek gaan naar gaten en kieren om deze af te dichten. Als er bijvoorbeeld gaten of spleten rondom ramen of deuren zijn, kun je overwegen een tochtstrip te installeren. Bij een spleet in het kozijn is het aan te raden kit te gebruiken om dit te vullen. Deze kleine aanpassing kan helpen om energie te besparen in de winter. Op deze manier kun je je woning aanzienlijk comfortabeler maken en uiteraard energie besparen.

5. Verwarm alleen de belangrijkste ruimtes

Wanneer je alleen de belangrijkste ruimtes verwarmt, zoals je keuken of woonkamer. Hierdoor kun je gemiddeld € 240 besparen op je energierekening. Daarnaast is het ook nog eens milieuvriendelijker omdat je minder energie verbruikt. 

6. Controleer je cv-ketel

Het is essentieel om je cv-ketel regelmatig te onderhouden en nauwkeurig af te stellen. Door in de winter slim te stoken, kun je tot € 100 per jaar besparen op je energierekening. Een goed onderhouden en afgestelde cv-ketel zorgt ervoor dat deze efficiënt werkt en minder energie verbruikt. Daarnaast voorkomt regelmatig onderhoud en afstelling ook problemen en storingen, wat helpt bij het besparen van energie en je gasverbruik vermindert, waardoor je onverwachte kosten kunt vermijden. 

7. Gebruik energiezuinige apparaten

Door gebruik te maken van energiezuinigere apparaten kun je besparen op je energierekening. Elk toestel is voorzien van zo'n energielabel. De energielabels tonen snel aan welke apparaat het minst elektriciteit verbruikt. Deze variëren van A tot G. Een A-label is het meest efficiënt, een toestel met een G-label is het minst efficiënt. 

8. Maak efficiënt gebruik van de verwarming

Zorg ervoor dat radiatoren niet worden geblokkeerd door meubels en stof, zodat de warmte vrij kan circuleren. Wanneer radiatoren worden gehinderd door bijvoorbeeld banken of grote meubelstukken, wordt de efficiëntie van het verwarmingssysteem belemmerd. Meubels kunnen de warmte absorberen, hierdoor duurt het langer voordat de gewenste temperatuur is bereikt. Door de ruimte rondom radiatoren vrij te houden, kan de warme lucht goed stromen en wordt de verspreiding van warmte in de kamer geoptimaliseerd.

9. Gebruik duurzame verlichting

Het vervangen van gloeilampen door energiezuinige LED-lampen is niet alleen een eenvoudige stap naar milieuvriendelijkere verlichting, maar biedt ook aanzienlijke voordelen om te besparen op je energierekening en het comfort in huis te verhogen. LED-lampen staan bekend om hun efficiëntie en duurzaamheid, waardoor ze een verstandige keuze zijn voor iedereen die zijn energiekosten wil verminderen en tegelijkertijd een bijdrage wil leveren aan het milieu. 

10. Stap over van energieleverancier

Je kunt ook aanzienlijk besparen op de kosten door over te stappen van energieleverancier. Door bijvoorbeeld een vast contract voor 3 jaar af te sluiten kun je de tarieven voor een langere tijd vast zetten, hierdoor kun je ruim € 500,- besparen. 

Via EnergieKiezer kun je gemakkelijk alle energiecontracten met elkaar vergelijken om zo tot het beste contract voor jou te komen. Filter op basis van jouw verbruik, contractwensen en duurzaamheidsvoorkeuren en vind snel de beste energiedeal voor jou. 

Vergelijk nu gemakkelijk alle energieleveranciers met EnergieKiezer!