14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Energielabel

Een energielabel aanvragen is belangrijk voor het beoordelen van de energieprestatie van je woning. Het energielabel geeft inzicht in hoe duurzaam je huis is en welke maatregelen je kunt nemen om energie te besparen. Of je nu je huis wilt verkopen of gewoon bewuster wilt omgaan met energie, het aanvragen van een energielabel is een verstandige keuze. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het aanvragen van een energielabel en waarom het zo belangrijk is.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 31-7-2023
Laatste update: 25-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 31-7-2023
Laatste update: 25-3-2024

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een certificaat waarmee wordt aangegeven hoe zuinig jouw woning is. Dit label is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning en wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals isolatie, verwarmingssysteem, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen. Het energielabel wordt weergegeven met letters, variërend van A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Hoe hoger de letter, hoe energiezuiniger de woning. Een energielabel geeft dus inzicht in het energieverbruik en de energiekosten van een woning, waardoor je als huurder of koper beter kunt inschatten waar je aan toe bent op het gebied van energie-efficiëntie. 

Welke energielabels zijn er?

De energielabels voor huizen variëren van A tot en met G, hierbij staat A voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig. Elk label vertegenwoordigt een andere mate van energie-efficiëntie en de geschatte energiekosten voor het gebouw.

  1. A-label: Zeer zuinig  Gebouwen met een A-label hebben over het algemeen uitstekende isolatie, efficiënte verwarmings- en koelsystemen en maken waarschijnlijk gebruik van duurzame energiebronnen. Ze hebben minder energie nodig en hebben lagere energiekosten.
  2. B-label: Energiezuinig Gebouwen met een B-label zijn ook zuinig en hebben goede isolatie en efficiënte verwarmingssystemen. Ze verbruiken iets meer energie dan A-label gebouwen, maar hun energiekosten zijn nog steeds relatief laag.
  3. C-label: Gemiddelde energiezuinigheid C-label gebouwen hebben redelijke isolatie en verwarmingssystemen. Ze hebben een gemiddeld energieverbruik en de energiekosten zijn redelijk.
  4. D-label: Matig energiezuinig Gebouwen met een D-label hebben vaak beperkte isolatie en minder efficiënte verwarmingssystemen. Ze verbruiken meer energie dan de eerdere labels, wat resulteert in hogere energiekosten.
  5. E-label: Energetisch minder efficiënt E-label gebouwen hebben doorgaans tekortkomingen op het gebied van isolatie en verwarmingssystemen. Ze verbruiken meer energie en hebben hogere energiekosten.
  6. F-label: Energieverslindend Gebouwen met een F-label hebben ernstige energie-efficiëntieproblemen, zoals slechte isolatie en verouderde verwarmingssystemen. Ze hebben aanzienlijk hogere energiekosten dan de andere labels.
  7. G-label: Zeer energieverslindend G-label gebouwen zijn erg energieverslindend en hebben de laagste energie-efficiëntie. Ze verbruiken veel energie en hebben hoge energiekosten.

Het energielabel voor een specifiek huis wordt vastgesteld op basis van diverse factoren, zoals het type isolatie, de aanwezige verwarmingssystemen, ventilatie en eventuele duurzame energievoorzieningen. 

Hoe vind ik mijn energielabel?

Wil je het energielabel checken van een gebouw of woning? Dan kun je het beste gebruik maken van het EP-Online register. In dit register kun je informatie opvragen over de registratiedatum, energieprestatie-indicatoren, Energie-index en labelklasse van een woning of gebouw op basis van het adres. Hierbij moet je jouw postcode en huisnummer invullen. 

Hoe moet ik een energielabel opvragen?

Als je een energielabel voor je huis wilt aanvragen, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. 

  1. Zoek een officiële energielabeladviseur in de omgeving. 
  2. Maak een afspraak voor de inspectie. 
  3. Verzamel zo veel mogelijk relevante informatie, dit kan onder meer bouwplannen, facturen van verwarmings- en isolatiemaatregelen en technische specificaties van apparatuur omvatten.
  4. De energielabeladviseur stelt na de inspectie het energielabelcertificaat op. 
  5. Je ontvangt het energielabelcertificaat.
  6. Het energielabel wordt geregistreerd. 

Vergeet het niet om je energielabel op tijd aan te vragen! 

Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om jouw energielabel te verbeteren, zoals:

  • Verbeter de isolatie: Goede isolatie is essentieel om warmteverlies in de winter en warmtewinst in de zomer te verminderen. Zorg voor voldoende vloer-, muur- en dakisolatie. Dubbele beglazing kan ook helpen om warmteverlies te minderen.
  • Upgrade je verwarmingssysteem:  Investeer in een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals een hoogrendementsketel of een warmtepomp. Zo kan je energieverbruik verminderen.
  • Installeer zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen: Dit kan je energieverbruik verminderen en je energielabel verbeteren.
  • Zorg voor milieuvriendelijke verlichting:  Vervang de traditionele gloeilampen door zuinigere LED-verlichting. LED-lampen verbruiken minder energie en gaan langer mee.
  • Kies voor milieuvriendelijkere huishoudelijke apparaten: Bij de aanschaf van nieuwe apparaten, zoals koelkasten, wasmachines of vaatwassers, let op het energielabel. Kies voor apparaten met een hoog energielabel, die duurzamer zijn en dus minder energie verbruiken.

Is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht bij het verkopen en verhuren van:

  • Woongebouwen, zoals huizen en flats.
  • Gebouwen voor niet-woondoeleinden, zoals kantoorpanden, zorginstellingen en overheidsgebouwen. 

Een energielabel is niet verplicht voor de volgende gebouwen:

  • Een eigendom dat onteigend is en daarna wordt vernietigd.
  • Beschermde erfgoedmonumenten volgens de Erfgoedwet of op basis van een provinciale of gemeentelijke monumentenregelgeving.
  • Plaatsen van aanbidding, zoals kerken en moskeeën.
  • Opzichzelfstaande constructies met een gebruiksruimte van maximaal 50 m². Bijvoorbeeld een klein huis, woonboot of woonwagen.
  • (Bedrijfs)panden voor landbouwactiviteiten bedoeld voor opslag of verwerking, zoals fabriekshallen. Gebouwen die gedurende maximaal 2 jaar in gebruik zijn, zoals bouwketen, tijdelijke winkels en extra lokalen bij scholen.
  • Vakantiewoningen die minder dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn. En met een verwacht energieverbruik van minder dan 25% van het verbruik bij permanent gebruik.
  • Gebouwen die geen energie gebruiken voor klimaatregeling binnenshuis, zoals schuren of garages. 

Wat zijn de voordelen van een hoog energielabel?

De voordelen van een hoog energielabel zijn:

  • Een hoog energielabel heeft een positieve invloed op de waarde van je huis. 
  • Een woning met een hoog energielabel wordt vaak sneller verkocht. 
  • Een positief energielabel kan gunstige financieringsvoorwaarden opleveren. 
  • Door middel van een positief energielabel verbeter je jouw wooncomfort. 
  • Met een hoog energielabel investeer je ook in duurzaamheid.