14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Elektrisch koken

Elektrisch koken wordt steeds populairder in Nederland. Steeds meer mensen stappen over van koken op gas naar koken op elektriciteit, hierbij kiezen mensen voornamelijk voor inductie kookplaten. Dit komt door de vele voordelen die elektrisch koken biedt. Op deze pagina leggen we alles uit over elektrisch koken. Heb je na het lezen toch vragen? Dan zullen we ons best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 22-9-2023
Laatste update: 21-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 22-9-2023
Laatste update: 21-3-2024

Welke soorten elektrische kookplaten zijn er?

Er zijn diverse verschillende soorten elektrische kookplaten verkrijgbaar, namelijk: de reguliere elektrische kookplaat, de keramische kookplaat en de inductiekookplaat. Tevens zijn er kookplaten die meerdere kooksystemen combineren, bijvoorbeeld een inductiekookplaat met een gaswokbrander. Een inductiekookplaat werkt door middel van elektromagnetisme. Het verwarmt de pan direct, waardoor het koken veel sneller gaat dan op een keramische kookplaat. Bij een keramische kookplaat wordt de glasplaat van de kookplaat verwarmd, die op zijn beurt de pannen verwarmt. De reguliere elektrische kookplaat werkt op weerstandsverwarming, dat betekent dat de kookplaat wordt verwarmd door het stroomverbruik. Hierdoor duurt het langer om de gewenste temperatuur te bereiken. Combinatie kookplaten combineren verschillende kooktechnieken, zoals bijvoorbeeld een inductiekookplaat met een gaswokbrander. Dit biedt meer flexibiliteit en controle tijdens het koken en kun je meerdere kookmethoden in één hebben.

Wanneer je nog steeds op gas kookt en over wil stappen naar elektrisch koken, moet je voorbereid zijn op een paar veranderingen. Ten eerste heb je een elektrische aansluiting nodig in je meterkast. Deze aansluiting is nodig om de kookplaat van stroom te voorzien. Daarnaast hebben inductiekookplaten speciale pannen nodig die geschikt zijn voor inductie. Deze pannen hebben een bodem die magnetiseerbaar is, meestal met een stalen laag in de bodem.

Wat zijn de voordelen van elektrisch koken?

Elektrisch koken heeft verschillende voordelen in vergelijking tot andere kookmethoden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van elektrisch koken:

  • Elektrisch koken veiliger dan koken op gas Tijdens het koken is er geen open vlam en is er minder kans op brand.  
  • Gemakkelijk in gebruik Met een inductiekookplaat heb je meer controle over de temperatuur. Hierdoor kun je de kookzones heel precies instellen en jouw gerechten snel aan de kook brengen.
  • Schoonmaken Doordat elektrische kookplaten een vlak oppervlak is het eenvoudig schoon te maken, er zijn namelijk geen gasbranders of roosters die moeten worden gereinigd. 
  • Geen verbrandingsgassen  Tijdens elektrisch koken worden er geen verbrandingsgassen zoals koolmonoxide geproduceerd, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze niet goed worden afgevoerd.
  • Energiezuiniger Elektrisch koken is energiezuiniger dan koken op gas. Een inductiekookplaat verbruikt ongeveer 175 kWh per jaar, terwijl een gasfornuis gemiddeld 37 m³ gas per jaar verbruikt. Dit betekent dat je met elektrisch koken flink kunt besparen op je energierekening.

Waar rekening mee houden bij het overstappen naar elektrisch koken?

Wanneer je van plan bent om over te stappen van gas naar elektrisch koken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. 

Ten eerste moet je controleren of jouw aansluiting geschikt is voor elektrisch koken. Niet alle woningen hebben een aansluiting die voldoende stroom kan leveren voor een inductiekookplaat. Als dit het geval is, kan het zijn dat je mogelijk een extra groep in je meterkast laten installeren.

Ten tweede is het belangrijk om te controleren of jouw pannen geschikt zijn voor elektrisch koken. Inductiekookplaten hebben namelijk pannen nodig met een magnetiseerbare bodem.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de kosten. Het overstappen naar elektrisch koken kan initieel een behoorlijke investering zijn, zowel de aanschaf van de inductiekookplaat zelf, eventuele aanpassingen in de meterkast en de aanschaf van nieuwe pannen. Het kan op de lange termijn vaak wel voordeliger zijn, omdat elektrisch koken over het algemeen energiezuiniger is dan koken op gas.

Het is dus belangrijk om rekening te houden met een aantal aspecten voordat je overstapt naar elektrisch koken. 

Hoeveel verbruik je met elektrisch koken?

Hoeveel je verbruikt met elektrisch koken is afhankelijk van de soort kookplaat die je hebt. Een inductiekookplaat is de meest energiezuinige optie onder de elektrische kookplaten, hiermee verbruik je jaarlijks zo'n 175 kWh. Daarentegen verbruikt een keramische kookplaat meer energie, ongeveer 225 kWh per jaar. De minst efficiënte is de traditionele gietijzeren elektrische kookplaat, met een gemiddeld verbruik van 260 kWh per jaar.

Subsidie elektrische kookvoorziening aanvragen?

Wanneer je in een koopwoning in Rotterdam woont kom je in aanmerking tot een subsidie voor elektrisch koken. Het is belangrijk om te weten dat de subsidie van maximaal € 500 per adres slechts één keer kan worden aangevraagd. Dit kon worden aangevraagd tot 30 september 2023.