14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,9






KlantenserviceOpen vandaag vanaf 09:00

Eneco verhoogt terugleverkosten, wat betekent dit voor jouw rendement?

Eneco verhoogt opnieuw de terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen. Vanaf 1 april 2025 zullen huishoudens met een variabel energiecontract 3 cent per kilowattuur meer betalen voor het terugleveren van stroom. Ook andere energieleveranciers hebben recent hun terugleverkosten verhoogd.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 18-2-2025
Laatste update: 18-2-2025
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 18-2-2025
Laatste update: 18-2-2025

Waarom verhoogt Eneco de terugleverkosten?

Energieleverancier Eneco heeft aangekondigd de terugleverkosten vanaf 1 april 2025 voor zonnepaneelbezitters met een variabel contract te verhogen. Dit houdt in dat de terugleverkosten met zo'n 3% stijgen naar 0,1723 cent per kWh. Dit is 3 cent hoger dan hun oude tarief.

Eneco voert deze verhoging vanwege de oplopende onbalanskosten die gepaard gaan met het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet.

Wat zijn de gevolgen voor het rendement van zonnepanelen?

De verhoging van de terugleverkosten heeft directe invloed op het financiële rendement van huishoudens met zonnepanelen. Door de stijgende kosten wordt de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen langer. Dit wordt versterkt door de salderingsregeling die vanaf 1 januari 2027 stopt, waardoor het financiële voordeel van terugleveren zal afnemen.

Voor wie gelden deze terugleverkosten? 

Deze verhoogde terugleverkosten zijn van toepassing op huishoudens met een variabel contract die per 20 maart nieuwe energietarieven ontvangen. Ook klanten met een variabel contract die recent nieuwe tarieven hebben gekregen, kunnen te maken krijgen met hogere kosten voor teruglevering. Uiteindelijk zullen alle zonnepaneeleigenaren met een variabel contract bij Eneco deze verhoging merken.

Daarnaast hebben meerdere energieleveranciers recentelijk hun terugleverkosten verhoogd.

Hoe kunnen zonnepaneeleigenaren hun rendement optimaliseren?

Ondanks deze ontwikkelingen blijven zonnepanelen een rendabele investering. Om het rendement te optimaliseren, is het raadzaam om het eigen verbruik van opgewekte stroom te verhogen. Dit kan door energie-intensieve apparaten, zoals wasmachines en vaatwassers, te gebruiken op momenten dat de zonnepanelen de meeste energie produceren. Door het eigen verbruik te verhogen, wordt minder stroom teruggeleverd aan het net, waardoor de impact van de verhoogde terugleverkosten wordt verminderd.

Kun je terugleverkosten voorkomen met een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kan helpen om terugleverkosten te verminderen of zelfs te voorkomen. Met een thuisbatterij sla je de opgewekte zonne-energie op om later te gebruiken, bijvoorbeeld in de avonduren wanneer de zonnepanelen geen stroom leveren. Hierdoor verminder je de hoeveelheid stroom die je teruglevert aan het net, waardoor je minder last hebt van terugleverkosten. Hoewel een thuisbatterij een aanzienlijke investering is, kan het financieel interessant zijn op de lange termijn, zeker wanneer de salderingsregeling verder wordt afgebouwd. 

Thuisbatterij kopen? Lees meer.

Hoe ziet de zonnepanelenmarkt er uit in Nederland?

De verkoop van zonnepanelen aan particulieren is in 2024 met zo'n 52% gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, wat resulteerde in een afname tot 1,13 gigawattpiek. Deze daling heeft voornamelijk te maken met de veranderingen in financiële regelingen en toenemende terugleverkosten.

Er wordt verwacht dat technologische innovaties en dalende productiekosten de aantrekkelijkheid van zonnepanelen voor zowel particulieren als bedrijven in de toekomst zullen vergroten.

Energie met zonnepanelen vergelijken

Ben jij op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Wij houden rekening terugleverkosten, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je het beste contract dat bij jou past.

Wil jij energie vergelijken met zonnepanelen? Maak dan gebruik van de vergelijker van EnergieKiezer.nl!