14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceOpen tot 17:00

Energiebespaarlening

Het Nationaal Warmtefonds biedt een lening aan, specifiek bedoeld voor energiebesparende maatregelen. Deze lening wordt de Energiebespaarlening genoemd. De lening is beschikbaar voor huishoudens, maar ook voor appartementen in een VvE. Op deze pagina leggen we de belangrijkste informatie over deze lening uit.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 19-6-2024
Laatste update: 19-6-2024
Energiebespaarlening
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 19-6-2024
Laatste update: 19-6-2024

Wat is de energiebespaarlening?

De energiebespaarlening is een lening bedoeld voor energiebesparende maatregelen. Deze lening helpt woningeigenaren om investeringen te doen die hun energieverbruik verlagen en hun woning duurzamer maken. Denk hierbij aan het isoleren van muren, daken en vloeren, het installeren van zonnepanelen, het plaatsen van HR++-glas, of het aanschaffen van een energiezuinige verwarmingsinstallatie zoals een warmtepomp.

Met deze lening wil het Nationaal Warmtefonds het voor elke huiseigenaar en bewoner toegankelijk en mogelijk maken om hun woning te verduurzamen.

Wat zijn de voordelen van de energiebespaarlening?

Een energiebespaarlening biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere leningen:

 • Lage rente: De rente op een energiebespaarlening is vaak lager dan op reguliere persoonlijke leningen.
 • 0% rente voor lage inkomens: Huishoudens met een verzamelinkomen van minder dan € 60.000 betalen 0% rente.
 • Geen afsluitingskosten: Er worden geen afsluitingskosten in rekening gebracht.
 • Boetevrij aflossen: Je kunt de lening boetevrij aflossen.
 • Subsidies en fiscale voordelen: In sommige gevallen kunnen huiseigenaren gebruik maken van extra subsidies of fiscale voordelen naast de energiebespaarlening.
 • Flexibele aflossingstermijnen: Energiebespaarleningen bieden flexibele aflossingstermijnen.
 • Geen leeftijdsgrens: Ook ouderen kunnen de lening afsluiten, er is geen leeftijdsgrens.
 • Lagere energierekening: Door te investeren in energiebesparende maatregelen kunnen huiseigenaren hun energierekening verlagen.

Wat zijn de voorwaarden en kenmerken van de energiebespaarlening?

Om een energiebespaarlening af te sluiten voor jouw woning, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hier zijn de belangrijkste punten:

 1. Je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning die je wilt verduurzamen.
 2. De aanvraag is niet geldig voor nieuwbouwwoningen.
 3. Je kunt minimaal € 1.000 en maximaal € 27.000 lenen (bij een ZEP maximaal € 54.000 en bij een NOM maximaal € 71.000).
 4. De energiebespaarlening is een annuïteitenlening.
 5. De aanvraag voor de lening is drie maanden geldig.

*Let op: Je kunt de energiebespaarlening alleen gebruiken voor maatregelen van de maatregelenlijst, uitgevoerd door een aannemer of installateur. 

Welke soorten energiebespaarleningen zijn er? 

Het Nationaal Warmtefonds biedt drie leningen aan:

De energiebespaarlening en verduurzamingshypotheek

Een energiebespaarlening, ook bekend als verduurzamingshypotheek, is bedoeld om investeringen in duurzame en energiebesparende maatregelen aan een huis te financieren. Deze lening moedigt mensen aan om hun huis duurzamer te maken en energieverbruik te verminderen. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld investeren in zonnepanelen, isolatie, dubbelglas, warmtepompen en andere milieuvriendelijke oplossingen die de energierekening verlagen en de CO2-uitstoot verminderen. 

Energiebespaarlening inclusief combinatielening

Als je door inkomenseisen niet in aanmerking komt voor de energiebespaarlening, kun je tot € 10.000,- lenen via de combinatielening. Deze lening kent geen rente en hoeft de eerste vijf jaar niet te worden afgelost. De combinatielening, is bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Zowel huiseigenaren, verenigingen van eigenaren (VvE) als huurders kunnen een aanvraag indienen. De maatregel moet wel door een erkend bedrijf worden uitgevoerd. 

Energiebespaarhypotheek

De energiebespaarhypotheek is een hypotheek zonder aflossing en rente, beschikbaar voor woningen in gebieden die deel uitmaken van de stedelijke wijkstrategie of het gasvrije wijkprogramma. De gemeente wijst de hypotheekadviseur aan en een notaris. Deze hypotheek stimuleert energiebesparing en duurzaamheid in woningen, zonder hoge maandlasten. 

Hoe energiebespaarlening aanvragen?

Je kunt de energiebespaarlening aanvragen via de website van het Nationaal Warmtefonds. Na goedkeuring van de aanvraag, kan de lening worden gebruikt om de energiebesparende maatregelen te financieren. 

Wat is de looptijd van de energiebespaarlening?

De looptijd van de energiebespaarlening varieert afhankelijk van het geleende bedrag. De mogelijkheden zijn als volgt:

 • Voor leningen van € 1.000,- tot € 15.000,-: Kun je kiezen uit een looptijd van 7, 10, of 15 jaar.
 • Voor leningen van € 15.000,- tot € 27.000,-: Kun je kiezen uit een looptijd van 7, 10, 15, of 20 jaar. 
 • Voor leningen boven € 27.000,-: Kun je kiezen uit een looptijd van 7, 10, 15, of 20 jaar. 

Energieleveranciers vergelijken

Ben je op zoek naar een nieuw energiecontract en de beste energiedeals? Dan ben je bij EnergieKiezer.nl aan het juiste adres. Wij vergelijken alle energieleveranciers op basis van jouw persoonlijke wensen om de beste aanbieding voor jou te vinden.

Vergelijk in drie stappen alle aanbiedingen op basis van jouw voorkeuren. Je kunt vergelijken op duurzaamheid, zekerheid, kosten en meer. Zo vind je snel en gemakkelijk de beste energieleverancier voor jou. Vergelijk nu!