14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Verwachte daling van gasprijzen door overschot aan vloeibaar gas

Volgens de Europese Commissie gaan de gasprijzen in Europa binnenkort dalen. Dit komt doordat er steeds meer leveringen van vloeibaar aardgas (LNG) zijn. "Er komt een grote golf aan nieuwe LNG-projecten aan", heeft Ursula von er Leyen afgelopen dinsdag gezegd. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 25-4-2024
Laatste update: 6-5-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 25-4-2024
Laatste update: 6-5-2024

De LNG-voorziening in Europa

Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne importeert Europa, in plaats van Russisch gas, veel meer LNG uit het Midden-Oosten, Noorwegen en de Verenigde Staten.

Hoewel LNG momenteel ook schaars is, verwacht Von der Leyen dat er spoedig een overschot zal ontstaan. Dit komt onder andere door een grote golf van LNG-projecten.

Om Europa van gas te voorzien, heeft bijvoorbeeld Shell grote langlopende contracten getekend met Qatar voor LNG-leveringen. Momenteel voert Shell, volgens bronnen, gesprekken met de Verenigde Arabische Emiraten voor een belang in een LNG-exportproject van het staatsoliebedrijf Adnoc. Deze terminal zou een capaciteit moeten krijgen om jaarlijks 9,6 miljoen ton LNG te exporteren.

Duurzame ontwikkelingen

Von der Leyen gaf aan dat deze lagere gasprijzen ook ruimte creëren om verder te werken aan de ontwikkeling van duurzame energiebronnen. Het was volgens haar een duidelijk succes dat er vorig jaar voor het eerst meer stroom in Europa werd opgewekt dan wind en gas.

Marktreacties op gasprijsdaling

De eerste positieve gevolgen van dit nieuws zijn op het moment al merkbaar. Onlangs is de gasprijs met 11% gedaald, namelijk van € 32,30 per megawattuur (18 april) naar € 28,60 per megawattuur (23 april).

Voor deze daling was de gasprijs juist flink gestegen in de eerste weken van april. Dit was het gevolg van politieke onrust in het Midden-Oosten. De onrust zou namelijk voor verstoringen van de gaslevering uit die regio kunnen zorgen. Zo zou bij een escalatie het risico zijn dat LNG-tankers worden aangevallen. Veel energiebedrijven hebben hierop gereageerd door de tarieven van hun vaste contracten te verhogen.

Hoewel deze prijsverhoging waarschijnlijk van korte duur zal zijn, brengen de marktomstandigheden ook bepaalde risico's met zich mee.

Bespaar op je energiekosten

Wanneer de gasprijzen blijven dalen, is het slechts een kwestie van tijd voordat energieleveranciers hun tarieven aanpassen. Consumenten die overwegen een nieuw energiecontract af te sluiten, kunnen het beste de actuele prijzen in de gaten houden en op het juiste moment toeslaan. Zo kunnen ze profiteren van de verwachte daling in gasprijzen.

Wil jij weten wat op dit moment het goedkoopste contract is voor jouw situatie? Klik hier