14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,8






KlantenserviceOpen vandaag vanaf 09:00

Gasprijs op hoogste punt van het jaar: wat betekent dit voor jouw energierekening?

De gasprijs heeft het hoogste punt van dit jaar bereikt: gashandelaren betalen momenteel rond de € 46,- per megawattuur. Dit heeft een directe invloed op de stroomprijzen, aangezien veel elektriciteit wordt opgewekt met gas. Vooral huishoudens met een dynamisch energiecontract worden hierdoor hard geraakt. Als deze hoge prijzen aanhouden, zullen steeds meer Nederlanders dit merken in hun energierekening. Hoe komt deze prijsstijging tot stand, en wat kun je zelf doen? We leggen het uit.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 20-11-2024
Laatste update: 22-11-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 20-11-2024
Laatste update: 22-11-2024

Waarom is de gasprijs gestegen?

De afgelopen weken is de vraag naar gas sterk toegenomen. Dit komt doordat zonnepanelen en windmolens minder stroom hebben opgeleverd vanwege een combinatie van weinig zon en weinig wind. Als gevolg hiervan zijn gascentrales harder gaan draaien om het tekort aan duurzame energie op te vangen. Deze extra vraag naar gas heeft de prijzen verder opgedreven.  

Daarnaast levert het Russische staatsbedrijf Gazprom momenteel minder gas aan Europa vanwege een conflict met het Oostenrijkse energiebedrijf OMV. Dit zorgt voor nog meer druk op de al krappe Europese gasmarkt, wat de prijzen verder omhoog stuwt. Ook spelen seizoensinvloeden een rol: in de koudere maanden neemt de vraag naar gas voor verwarming doorgaans toe, wat de prijsstijging versterkt.

Tarieven zijn aanzienlijk gestegen

Deze prijsstijgingen zijn vooral te merken voor gezinnen met een dynamisch contract. Hier veranderen de tarieven namelijk per dag en merk je de hoge prijzen direct. Zo zijn de prijzen gestegen tot wel 80 cent per kWh. Vooral in de avonduren. Volgens cijfers van toezichthouder ACM heeft ruim 5% van de Nederlandse huishoudens zo’n contract.  

Wat kan ik nu het beste doen met een dynamisch contract?  

Als je een dynamisch energiecontract hebt, is slim omgaan met je energieverbruik essentieel om kosten te besparen. Hieronder hebben we enkele tips opgesteld die je kunnen helpen bij deze onverwachte prijsstijging:  

  • Gebruik je energie voornamelijk overdag, wanneer de tarieven vaak lager zijn. 

  • Gebruik apparaten zoals wasmachines en vaatwassers op goedkopere tijdstippen.  

  • Overweeg energiebesparende maatregelen om je verbruik te verminderen.  

Wat moet je doen als je een ander contract hebt?

Heb je een vast of variabel contract? Dan hangt het van de contractvoorwaarden af of je iets merkt van deze prijsstijging:

  • Vast contract
    Als je een vast contract hebt, merk je nu waarschijnlijk weinig. Pas bij het aflopen van je contract kan een hogere gasprijs invloed hebben op de nieuwe tarieven.

  • Variabel contract
    Bij een variabel contract kun je de veranderingen sneller merken, bijvoorbeeld vanaf 1 januari wanneer nieuwe tarieven van kracht worden. Of dit gebeurt en hoe snel dit gebeurt, hangt af van het inkoopbeleid van je energieleverancier.

Sommige energieleveranciers spelen in op de onzekerheid. Ze bieden bijvoorbeeld een optie om de gasprijs voor een paar maanden vast te zetten, terwijl de stroomprijs dynamisch blijft. Dit kan interessant zijn als je prijsstijgingen wil vermijden. 

Energie vergelijken

Door de hogere gasprijzen, die de stroomkosten omhoog duwen, kan het voordelig zijn om verschillende aanbieders en contracten te vergelijken. EnergieKiezer kan je daarbij helpen! Via onze energievergelijker kun je eenvoudig alle energieleveranciers en contracten met elkaar vergelijken. Zo krijg je inzicht in de verschillende tarieven, voorwaarden en mogelijke besparingen, waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij jouw behoeften en budget.