14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2

Greenchoice verhoogt vastrecht en stroom overdag goedkoper

Greenchoice is de volgende energieleverancier die terugleverkosten gaat rekenen aan mensen met zonnepanelen. Dit wordt verwerkt in het vastrecht. Hiermee is het, na Budget Energie en Vandebron, de derde energieleverancier die deze maatregel doorvoert. Daarnaast verlaagt het de stroomprijs overdag en gaan de prijzen 's nachts omhoog. De reden hiervoor is dat er overdag het meest groene stroom wordt opgewekt.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 22-2-2024
Laatste update: 21-3-2024
greenchoice-verhoogt-vastrecht
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 22-2-2024
Laatste update: 21-3-2024

Wat is vastrecht en waarom gaat Greenchoice dit verhogen?

Vastrecht is het bedrag aan servicekosten dat mensen dagelijks betalen, ongeacht hun verbruik. Greenchoice verhoogt dit bedrag om de kosten die gemaakt worden bij het terugleveren van zonnestroom deels te kunnen verhalen op de huishoudens die deze stroom opwekken. Omdat zoveel mensen stroom terugleveren, moeten energieleveranciers dit overschot soms met verlies verkopen. Door terugleverkosten in rekening te brengen, kunnen energieleveranciers een deel van dit verlies compenseren.

Terugleververgoeding daalt

Ook de terugleververgoeding bij Greenchoice daalt. Waar gebruikers momenteel nog 8 cent per kilowattuur ontvangen, zal dit vanaf april slechts 5 cent per kilowattuur zijn. Voor nieuwe klanten is deze maatregel per direct van kracht.

De terugleververgoeding ligt hiermee aanzienlijk lager dan bij Oxxio en Eneco, waar gebruikers nog 9 cent per kilowattuur ontvangen.

Greenchoice benadrukt echter de aantrekkelijke terugverdientijd van zonnepanelen en blijft de installatie ervan actief promoten. Daarnaast verkent het bedrijf mogelijkheden voor thuisopslag en zet het in op investeringen in batterijopslag, met als doel de belasting op het elektriciteitsnet te verminderen.

Goedkopere stroom overdag

Greenchoice wil alle gebruikers, dus ook die zonder zonnepanelen, aanmoedigen om meer groene stroom te gebruiken wanneer er een overvloed aan is. Aangezien de zon overdag schijnt en zonnepanelen dan stroom opwekken, is het een logische stap om de stroomprijs op dat moment te verlagen. In het verleden werd juist aangemoedigd om 's nachts de vaatwasser of wasmachine te gebruiken, om het verbruik meer te verspreiden. Greenchoice is de eerste energieleverancier die de tarieven overdag goedkoper maakt dan tijdens de daluren, wat een trendbreuk betekent.

Wat gaan de andere energieleveranciers doen?

Er wordt verwacht dat andere energieleveranciers ook maatregelen zullen nemen die vergelijkbaar zijn met die van Greenchoice. Bekend is dat Essent werkt aan een oplossing om de kosten voor het opwekken van zonne-energie beter te verdelen. Vattenfall onderzoekt eveneens verschillende opties. Eneco zal op korte termijn een brief uitsturen met meer informatie over hun nieuwe maatregelen.