14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,7






KlantenserviceOpen vandaag vanaf 09:00

Hoe werkt een windmolen?

In Nederland staan meer dan 2.500 windmolens. Deze turbines wekken samen meer dan 17 miljard kWh aan windenergie op. Hierdoor is windenergie de grootste bron van hernieuwbare elektriciteit. Maar hoe werken deze windturbines en hoe wekken ze energie op?

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 17-5-2024
Laatste update: 21-5-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 17-5-2024
Laatste update: 21-5-2024

Hoe zit een windmolen in elkaar?

Een windmolen, ook wel windturbine genoemd, bestaat uit verschillende belangrijke onderdelen. Deze zijn als volgt:

De toren of mast draagt de wieken en is hoog genoeg om de wieken in de wind te laten draaien op een hoogte waar de windsnelheid hoger is.

De wieken, meestal drie stuks die aan de naaf zijn bevestigd. De wieken vangen de wind op en zetten de kinetische energie van de wind om in draaiende beweging.

De naaf of gondel is het centrale deel van de windmolen waar de wieken aan vastzitten. De naaf bevindt zich aan het uiteinde van de toren en draait mee met de wind om de juiste richting te behouden.

De rotor, bestaande uit de naaf en de wieken samen, draait door de wind en zet de mechanische energie van de draaiende wieken om in kinetische energie.

De generator zet de mechanische energie van de rotor om in elektrische energie. Wanneer de rotor draait, wordt de generator aangedreven, waardoor elektriciteit wordt geproduceerd.

De tandwielkast zorgt ervoor dat de rotatiesnelheid van de rotor wordt verhoogd, zodat de generator efficiënter kan werken.

De transformator verhoogt de spanning van de elektriciteit, waardoor het geschikt wordt voor distributie over lange afstanden via het elektriciteitsnetwerk.

Hoe werkt een windmolen?

Een windmolen (windturbine) werkt als volgt: wanneer het waait, beginnen de wieken van de windmolen te bewegen. Die beweging wordt via een tandwielkast naar de generator overgebracht, waar de mechanische energie wordt omgezet in elektrische energie. Vervolgens zet de transformator de opgewekte energie om naar een hoger spanningsniveau, waardoor de energie kan worden geleverd aan het elektriciteitsnet via de middenspanningscabine. Tot slot wordt de elektriciteit via elektrische kabels en de middenspanningscabine aan het hoogspanningsnet geleverd.

De hoeveelheid windenergie die een windmolen precies opwekt, is afhankelijk van de hoogte, de locatie en de windsnelheid.

Wat is windenergie?

Windenergie is de energie die wordt gewonnen wanneer de wieken bewegen. In de windturbines wordt wind omgezet in elektrische energie. Dit maakt windenergie een duurzame en milieuvriendelijke bron van elektriciteit, zonder CO2-uitstoot. 

Hoe belangrijk zijn windmolens voor Nederland?

In Nederland zijn er ongeveer 2.000 windmolens op land en 500 windmolens op zee. Deze windmolens zijn verantwoordelijk voor de productie van meer dan 17 miljard kWh aan energie, wat windenergie de grootste bron van duurzame energie in Nederland maakt. In 2021 was windenergie goed voor 45% van de hernieuwbare elektriciteitsproductie, en in de afgelopen jaren is het aantal windmolens gestegen.

De nieuwste generatie windmolens kan per stuk 21 miljoen kWh per jaar opwekken, wat genoeg stroom is om gedurende het hele jaar 7.500 huishoudens van duurzame energie te voorzien.

Kan windenergie opraken?

Windenergie is net als zonne-energie en waterkracht een onuitputtelijke energiebron. Dit betekent dat het nooit kan opraken, waardoor het een vorm van groene stroom is. Bovendien kan windenergie worden opgewekt in veel gebieden, vooral aan de kust of op open vlaktes waar veel wind aanwezig is.

Hoe vervuilend zijn windmolens

Windmolens veroorzaken bijna geen vervuiling. Doordat ze op een efficiënte manier energie opwekken, stoten ze heel weinig CO2 uit. Zo wordt de energie die wordt gebruikt om windmolens te produceren binnen 3 tot 6 maanden weer terugverdiend. De CO2-uitstoot van een windmolen is, vergeleken met andere manieren van energieopwekking, zeer gering. Bovendien kan het staal van een windmolen steeds beter gerecycled worden.

Groene energie vergelijken

Ben je op zoek naar een nieuw energiecontract met duurzame energie? Of overweeg je om over te stappen? Bij EnergieKiezer.nl staan we klaar om je te helpen.

Met behulp van onze energievergelijker kun je gemakkelijk op basis van jouw persoonlijke voorkeuren de beste energiedeal vinden. Vergelijk op prijs, duurzaamheid en zekerheid en vind binnen 5 minuten het beste energiecontract voor jouw situatie. Vergelijk nu!