14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Wat is het gevolg van de hogere netbeheerkosten op je energierekening?

Jouw energierekening is opgebouwd uit verschillende kosten, waaronder netbeheerkosten. Netbeheerkosten betaal je voor het onderhoud en de installatie van de elektriciteits- en gasnetwerken. In 2024 verhogen bijna alle netbeheerders hun kosten. Maar waarom is dat, en wat voor invloed heeft dit op je energierekening?

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 3-1-2024
Laatste update: 21-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 3-1-2024
Laatste update: 21-3-2024

Wat zijn netbeheerkosten? 

Netbeheerkosten zijn kosten die je betaalt aan de netbeheerder voor het gebruik, onderhoud en de instandhouding van het elektriciteits- en gasnetwerk. Deze kosten dekken de investeringen in het netwerk, het beheer van de infrastructuur, en de kosten voor het transport van elektriciteit en gas naar jouw woning. Netbeheerkosten zijn een vast onderdeel (20%) van je energierekening en worden apart in rekening gebracht naast de kosten voor de geleverde energie zelf.

Netbeheerders hanteren verschillende tarieven, en deze kosten worden vaak gereguleerd door toezichthoudende instanties om ervoor te zorgen dat ze redelijk en transparant zijn.

Hoe zijn de netbeheerkosten opgebouwd?

De netbeheerkosten, zijn opgebouwd uit vier belangrijke kostenposten:

  • Aansluitkosten Deze kosten komen voort uit de initiële aansluiting van je woning of bedrijf op het elektriciteits- en gasnetwerk.
  • Transportkosten Hier gaat het om de kosten die verbonden zijn aan het vervoeren van elektriciteit en gas via het netwerk naar jouw locatie.
  • Meterhuur Het betreft de kosten voor het huren van de energiemeter, die wordt gebruikt om je energieverbruik nauwkeurig te meten.
  • Capaciteitstarief Dit tarief is afgeleid van de maximale capaciteit die je aansluiting op het netwerk mogelijk nodig heeft, en het dekt de hiermee gepaard gaande kosten.

Wat zijn de netbeheerkosten voor 2024?

In 2024 gaan de netbeheerkosten gemiddeld met € 8,- per maand omhoog. De exacte stijgingen zijn als volgt:

Netbeheerkosten

Waarom gaan de netbeheerkosten omhoog?

De hogere netbeheerkosten zijn het gevolg van zowel de stijgende energieprijzen als inkoopkosten, en de noodzakelijke investeringen die netbeheerders moeten maken om het energienet in de komende jaren te verbeteren. Met name op het gebied van elektriciteit zijn er veel inspanningen nodig, aangezien steeds meer huishoudens van gas naar elektriciteit overstappen voor verwarming en koken.

In 2023 bedroegen de totale netbeheerkosten ongeveer 6 miljard euro. In 2024 wordt verwacht dat deze zullen stijgen tot 7 miljard. 

Wie is mijn netbeheerder?

In 2024 zijn er 6 netbeheerders actief in Nederland. Het kan voorkomen dat je twee netbeheerders hebt: één voor gas en één voor elektriciteit, maar meestal heb je er een die gas en elektriciteit levert. Hieronder vind je een overzicht van de netbeheerders per regio:

Liander: Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een groot deel van Zuid-Holland. Enexis: Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Stedin: Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en een klein deel van Noord-Holland Westland Infra: Westland en Midden-Delfland Rendo: Drenthe en Overijssel Coteq: Overijssel en Gelderland

Energieleveranciers vergelijken

Ben jij op zoek naar een nieuwe energieleverancier of wil je overstappen? Dan kun je gemakkelijk alle energieleveranciers vergelijken via EnergieKiezer.nl. Je kunt energie vergelijken op basis van jouw eigen verbruik, contractvorm en duurzaamheid.