14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6






Ondanks onvrede zijn zonnepanelen nog steeds rendabel

Steeds meer energieleveranciers rekenen terugleverkosten door aan klanten met zonnepanelen. Vorige week kwam Eneco met het nieuws dat ze terugleverkosten per kWh in rekening gaan brengen. Ook Vattenfall en Essent zijn van plan om deze kosten door te rekenen aan hun klanten. Ondanks de kosten zijn zonnepanelen nog steeds rendabel. 

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 7-5-2024
Laatste update: 7-5-2024
onvrede terugleverkosten
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 7-5-2024
Laatste update: 7-5-2024

Onvrede bij klanten met zonnepanelen

 Het invoeren van terugleverkosten zorgt bij veel zonnepaneelbezitters voor ergernis. Ze voelen zich 'gestraft' voor het hebben van zonnepanelen.  

Toch is er ook begrip voor het invoeren van de terugleverkosten. Energieleveranciers maken door de salderingsregeling namelijk verlies op klanten met zonnepanelen. Dit komt doordat klanten de stroom die ze gebruiken kunnen wegstrepen tegen de stroom die ze opwekken. Hier hoeven ze niks voor te betalen. Zo kunnen klanten de 'goedkopere' zonne-energie die ze in de zomer opwekken, wegstrepen tegen de energie die ze in de winter nodig hebben. Echter, is de energie in de winter (fossiele brandstof) veel duurder dan de zonne-energie. Hierdoor maken energieleveranciers verlies. Dit is de reden dat veel energieleveranciers zich genoodzaakt voelen om terugleverkosten door te voeren. Zolang de salderingsregeling in stand blijft, moeten energieleveranciers dit soort kosten in rekening brengen om niet verliesgevend te worden.

Zonnepanelen nog steeds rendabel

Ondanks de terugleverkosten zijn zonnepanelen nog steeds rendabel. Zo verdienen huishoudens de zonnepanelen gemiddeld binnen acht jaar terug. Dit blijkt uit een onderzoek van Milieu Centraal. Voor het invoeren van de terugleverkosten was de terugverdientijd gemiddeld vijf jaar, maar nog steeds is het dus rendabel om te hebben. Aangezien zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan. Daarnaast kunnen klanten met zonnepanelen door de salderingsregeling de opgewekte energie wegstrepen tegen hun verbruik. Zonnepanelen worden bovendien steeds goedkoper en efficiënter.

Kosten verlagen door slim energie te gebruiken

Als eigenaar van zonnepanelen kan je door slim energie te verbruiken ook de kosten laag houden. Dit doe je door overdag (als de zon schijnt en zonnepanelen energie opwekken) zelf energie te verbruiken. Dit kan door huishoudelijke apparaten overdag te gebruiken. Denk aan wasmachines, drogers of vaatwassers. Ook je elektrische auto overdag opladen, is een goed voorbeeld om slim om te gaan met energie.

 Door op een verstandige manier energie te gebruiken, lever je minder terug aan het net. Hierdoor heb je minder kosten en in de avonduren minder stroom nodig. Stroom die je dan zou moeten 'inkopen' van het net, wat duurder is dan als je het zelf opwekt.

Een andere manier om energie slim te gebruiken is om te kiezen voor een thuisbatterij. Zo'n thuisbatterij kan opgewekte stroom opslaan, zodat jij die stroom ook in de avond of ochtend kan gebruiken.

Wil jij weten welke energieleveranciers wel of niet terugleverkosten rekenen en wat voor jou de beste keuze is? Maak dan gebruik van onze energievergelijker.