14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Hoeveel kun je besparen als je overstapt van energiecontract in 2024?

In 2024 is het weer voordelig zijn om over te stappen naar een ander energiecontract. Doordat de energiemarkt wat rustiger is, kun je ruim € 500,- besparen door van energiecontract te wisselen.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 8-1-2024
Laatste update: 25-3-2024
Overstappen 2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 8-1-2024
Laatste update: 25-3-2024

Is overstappen in 2024 verstandig?

Dat de energiemarkt het afgelopen jaar wat rustiger is geworden, merk je aan de hoeveelheid vaste contracten die worden aangeboden. Voorheen waren er weinig contracten van één of meer jaar beschikbaar, en werden voornamelijk variabele en dynamische contracten aangeboden. Nu lijkt de focus te liggen op vaste contracten. Dit toont aan dat energieleveranciers zich willen stabiliseren en minder risico willen lopen in een onzekere markt.

In 2024 is het verstandig om een vast en energiecontract af te sluiten. Vanaf 1 januari wordt het prijsplafond voor gas en stroom namelijk afgeschaft. Door een vast contract voor 3 jaar af te sluiten, kun je de tarieven voor een langere tijd vastzetten. Hierdoor kun je ruim € 500,- besparen.

Op dit moment is de goedkoopste energieleverancier bij een 3-jarig vast contract Vandebron. Hierbij is uitgegaan van een rijtjeshuis en een huishouden van 2 personen. Het normaaltarief voor elektriciteit is € 0,3131 en het gastarief is € 1,3453.

Betaal ik een boete als ik ga overstappen van energie?

Wanneer je besluit om over te stappen van energieleverancier voordat je huidige contract afloopt, kan het zijn dat je een boete moet betalen. Dit wordt ook wel een overstapboete genoemd. Energieleveranciers hanteren deze regeling omdat ze verwachten dat je gedurende een bepaalde tijd klant blijft. Ze rekenen op een bepaalde inkomstenstroom gedurende deze periode, aangezien de energieleverancier zijn inkoop van energie baseert op jouw verbruik.

Als je het contract vroegtijdig opzegt, blijft de leverancier zitten met de ingekochte energie die voor jou bedoeld was. Het kan lastig zijn om het resterende deel te verkopen voor dezelfde prijs als met jou was afgesproken.

Deze boete geldt alleen voor vaste contracten.

Hoe werkt overstappen energie?

Via EnergieKiezer.nl kun je gemakkelijk overstappen naar een nieuw energiecontract. Het werkt als volgt:

  1. Vul je persoonlijke gegevens in.
  2. Vul je verbruik in of laat EnergieKiezer je helpen om je verbruik in te schatten.
  3. Geef jouw wensen en behoeften aan.
  4. Vergelijk eenvoudig alle energieleveranciers met elkaar.
  5. Kies het beste energiecontract voor jou!

Jouw oude energieleverancier regelt dat jouw oude contract wordt opgezegd. Je ontvangt meestal binnen twee weken het nieuwe energiecontract. Nadat je dit hebt ontvangen, heb je nog 14 dagen bedenktijd.

Hoe lang duurt overstappen energie?

Wanneer je overstapt van energiecontract, dien je de gewenste datum van ingang door te geven. Het kan dan 6 tot 8 weken duren voordat de nieuwe leverancier start met de levering. Dit komt door verschillende zaken die de energieleverancier moet regelen. Het oude contract moet worden beëindigd, de netbeheerder moet ervoor zorgen dat de energie voortaan van de nieuwe leverancier komt, en de leverancier moet de uiteindelijke inschatting van de kosten maken. De ingangsdatum op je contract kan dus verschillen van de datum die je hebt aangevraagd.

Je komt dan gelukkig niet zonder stroom te zitten. Jouw oude en nieuwe energieleverancier maken onderling afspraken hierover. 

Energie vergelijken

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier of denk je aan overstappen van energie? Met EnergieKiezer kun je gemakkelijk alle contracten met elkaar vergelijken! Check in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractwensen en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je snel de energie deal die perfect bij jou past. 

Vergelijk nu gemakkelijk alle energieleveranciers met EnergieKiezer!