14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Stadsverwarming

Stadsverwarming of blokverwarming of een warmtenet is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Stadsverwarming maakt namelijk gebruik van restwarmte uit bijvoorbeeld elektriciteitscentrales, afvalverbrandingsinstallaties en industriële processen. Ongeveer een miljoen mensen in Nederland ontvangen warmte via het warmtenet. Op deze pagina leggen we alles uit over de stadsverwarming. Heb je na het lezen toch vragen? Dan zullen we ons best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden. 

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 26-6-2023
Laatste update: 21-3-2024
Stadsverwarming
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 26-6-2023
Laatste update: 21-3-2024

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming is een manier om je huis te verwarmen en/of warm water te krijgen zonder het gebruik van gas. Een stadsverwarming staat ook wel bekend als een warmtenet of een blokverwarming. Een stadsverwarming kun je vergelijken met een centrale verwarming op een grotere schaal. 

Via stadsverwarming wordt er warmte geleverd aan huishoudens of gebouwen via een centraal warmtenetwerk. Dit is anders dan bij individuele verwarmingssystemen, er zitten namelijk meerdere huishoudens op een centrale warmtebron. Dit kan een warmte-krachtcentrale zijn of een andere bron van restwarmte zoals: afvalverbrandingsinstallaties of industriële processen. De warmte wordt via het warmtenetwerk naar de aangesloten huishoudens of gebouwen geleid. Hierdoor is er geen individuele cv-ketel nodig. De warmte wordt afgegeven via radiatoren, vloerverwarming of een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Daarnaast kan er ook warm water worden geleverd via het warmtenet.

Stadsverwarming wordt steeds populairder omdat het minder CO2-uitstoot oplevert dan opwarmen met aardgas. Het is een duurzame manier van verwarmen, omdat er minder energie verloren gaat bij het transporteren van de stadswarmte in vergelijking tot individuele verwarmingssystemen.

Hoeveel kost stadsverwarming?

In 2024 is het maximale warmte tarief € 46,69 per GJ (GigaJoule). De kosten kunnen verschillen afhankelijk van verschillende factoren, namelijk: de regio, de omvang van het systeem, de gebruikte warmtebronnen en de tariefstructuur van de aanbieder. 

Daarnaast heb je elk jaar vaste warmtekosten, in 2024 betaal je voor:

 • Het meten van je verbruik maximaal € 31,68.
 • Enkel warm kraanwater maximaal € 309,41
 • Enkel verwarming maximaal € 309,41
 • Verwarming en warm kraanwater maximaal € 618,82.
 • Warmte die je verder moet opwarmen voor het kraanwater en de verwarming maximaal € 301,47.

Al deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de aanbieder.

Hoe ontvang je stadsverwarming? 

Stadswarmte komt je huis binnen via een speciale installatie, dit is een zogeheten warmte-afleverset en zit vaak in je meterkast. Via deze set stroomt de warmte naar de radiatoren of vloerverarming, daarnaast wordt ook het water verwarmt. Er komt dan een warmtelening je huis binnen in plaats van een aardgasleiding. Het is belangrijk om de afleverset goed te ventileren. Houd de openingen naar de ventilatoren dus goed vrij en gebruik de meterkast niet als opbergruimte. Daarnaast is het belangrijk om de set goed te onderhouden. Laat jaarlijks een monteur langskomen om de set te controleren en eventuele vervuiling of verstopping te verhelpen. Op deze manier voorkom je problemen en zorg je ervoor dat de installatie optimaal blijft functioneren.

Wat zijn de voor- en nadelen van stadsverwarming?

De voordelen van stadsverwarming zijn als volgt: 

 • Het is beter voor het milieu in vergelijking tot het gebruik van gas, er wordt namelijk de helft minder CO₂ uitgestoten bij stadswarmte.
 • Het is veiliger dan het gebruik van een gasaansluiting, er zijn namelijk geen gasleidingen meer nodig in het huis waardoor het explosiegevaar lager is. 
 • Het onderhoud wordt door de gemeente geregeld. 
 • Je hebt geen cv-ketel meer nodig, dit scheelt in onderhoud en kosten. 
 • Door stadsverwarming wordt het water in huis snel warm. 

De nadelen van stadsverwarming zijn als volgt:

 • Het gebruik van stadsverwarming is gemiddeld duurder dan het gebruik van gas. 
 • Met stadswarmte kun je niet je eigen leverancier kiezen er is per net namelijk maar één aanbieder. 
 • Stadsverwarming is duurzaam, maar niet de duurzaamste optie. Er zijn andere betere alternatieven. 
 • Het is niet overal beschikbaar.  Het kan zijn dat er aanpassingen nodig zijn in huis om gebruik te kunnen maken van stadsverwarming, dit brengt extra kosten met zich mee.
 • Bij storingen in het systeem kan het langer duren voordat deze zijn opgelost, er is namelijk geen servicecontract met een specifieke aanbieder. 

Welke steden hebben stadsverwarming?

Op het moment is stadsverwarming beschikbaar in: Amsterdam, Purmerend, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven, Breda, Tilburg, Nijmegen en Almere.

Wat is de warmtewet?

De warmtewet is een Nederlandse wet en beschermt huishoudens en bedrijven die verwarming of warm water afnemen via een lokaal warmtenet. Met deze wet wordt de consument beschermt tegen machtsmisbruik van de leverancier. Het doel achter de wet is om transparantie te vergroten en eerlijke concurrentie te bevorderen in de warmtesector 

In de wet staat:

 • De contractvoorwaarden. 
 • Dat de consument recht heeft op compensatie bij storingen. 
 • De maximale prijs.
 • Hoe het gebruik van warmte gemeten moet worden door de leverancier. 
 • Dat klachten kunnen worden voorgelegd aan de geschillencommissie.