Kies en vergelijk
Overstappen
Bespaar
Kies en vergelijk
Overstappen
Bespaar
Stadsverwarming of blokverwarming of een warmtenet is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Stadsverwarming maakt namelijk gebruik van restwarmte uit bijvoorbeeld elektriciteitscentrales, afvalverbrandingsinstallaties en industriële processen. Ongeveer een miljoen mensen in Nederland ontvangen warmte via het warmtenet. Op deze pagina leggen we alles uit over de stadsverwarming. Heb je na het lezen toch vragen? Dan zullen we ons best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden.
R
R
Stadsverwarming is een manier om je huis te verwarmen en of warm water te krijgen zonder het gebruik van gas. Een stadsverwarming staat ook wel bekend als een warmtenet of een blokverwarming. Een stadsverwarming kun je vergelijken met een centrale verwarming op een grotere schaal.
Via stadsverwarming wordt er warmte geleverd aan huishoudens of gebouwen via een centraal warmtenetwerk. Dit is anders dan bij individuele verwarmingssystemen, er zitten namelijke meerdere huishoudens op een centrale warmtebron. Dit kan een warmte-krachtcentrale zijn of een andere bron van restwarmte zoals: afvalverbrandingsinstallaties of industriële processen. De warmte wordt via het warmtenetwerk naar de aangesloten huishoudens of gebouwen geleid. Hierdoor is er geen individuele cv-ketel nodig. De warmte wordt afgegeven via radiatoren, vloerverwarming of een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Daarnaast kan er ook warm water worden geleverd via het warmtenet.
Stadsverwarming wordt steeds populairder omdat het minder CO2-uitstoot oplevert dan opwarmen met aardgas. Het is een duurzame manier van verwarmen omdat er minder energie verloren gaat bij het transporteren van de stadswarmte in vergelijking tot individuele verwarmingssystemen.
In 2023 is het maximale warmte tarief € 90,91 per GJ (GigaJoule). Door het geïntroduceerde prijsplafond betaal je voor de eerste 37 GJ die je verbruikt € 37,38. De kosten kunnen verschillen afhankelijk van verschillende factoren, namelijk: de regio, de omvang van het systeem, de gebruikte warmtebronnen en de tariefstructuur van de aanbieder.
Daarnaast heb je elk jaar vaste warmtekosten, 2023 betaal je voor:
Al deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de aanbieder.
Stadswarmte komt je huis binnen via een speciale installatie, dit is een zogeheten warmte-afleverset en zit vaak in je meterkast. Via deze set stroomt de warmte naar de radiatoren of vloerverarming, daarnaast wordt ook het water verwarmt. Er komt dan een warmtelening je huis binnen in plaats van een aardgasleiding. Het is belangrijk om de afleverset goed te ventileren. Houd de openingen naar de ventilatoren dus goed vrij en gebruik de meterkast niet als opbergruimte. Daarnaast is het belangrijk om de set goed te onderhouden. Laat jaarlijks een monteur langskomen om de set te controleren en eventuele vervuiling of verstopping te verhelpen. Op deze manier voorkom je problemen en zorg je ervoor dat de installatie optimaal blijft functioneren.
De voordelen van stadsverwarming zijn als volgt:
De nadelen van stadsverwarming zijn als volgt:
Op het moment is stadsverwarming beschikbaar in: Amsterdam, Purmerend, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven, Breda, Tilburg, Nijmegen en Almere.
De warmtewet is een Nederlandse wet en beschermt huishoudens en bedrijven die verwarming of warmwater afnemen via een lokaal warmtenet. Met deze wet wordt de consument beschermt tegen machtsmisbruik van de leverancier. Het doel achter de wet is om transparantie te vergroten en eerlijke concurrentie te bevorderen in de warmtesector
In de wet staat: