14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Krijg ik subsidie voor mijn zonnepanelen? 

Het aanschaffen van zonnepanelen vereist een aanzienlijke investering. Door de verminderde financiële ondersteuning vanuit de overheid voor zonnepanelen, vragen veel mensen zich af of het nog wel voordelig is om een PV-systeem (zonnestroomsysteem) te installeren. Hier vind je de belangrijkste informatie over subsidies voor zonnepanelen in 2024.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 7-2-2024
Laatste update: 25-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 7-2-2024
Laatste update: 25-3-2024

Is er in 2024 nog subsidie voor zonnepanelen?

In 2024 is er geen subsidie meer beschikbaar voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Dit komt voornamelijk door de toenemende populariteit van zonnepanelen en de geleidelijke daling van de prijzen. De subsidie voor zonnepanelen voor particulieren is daarom stopgezet. Desondanks blijft het nog steeds voordelig om zonnepanelen aan te schaffen. Zo kun je namelijk profiteren van de salderingsregeling en gebruik maken van aantrekkelijke leningen. 

Welke Gemeenten geven subsidie op zonnepanelen?

Nu de landelijke subsidie is afgeschaft, kun je in bepaalde gevallen gebruik maken van lokale subsidies. Dit is afhankelijk van jouw gemeente. Sommige gemeenten hanteren regelingen voor bewoners die gezamenlijk zonnepanelen willen aanschaffen, bijvoorbeeld via collectieve inkoop. In deze gevallen wordt de subsidie niet direct verstrekt voor de zonnepanelen zelf, maar wel voor het organiseren van de gezamenlijke actie. 

Hoeveel BTW op zonnepanelen? 

Sinds 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen verlaagd van 21% naar 0%. Voorheen kon je gebruikmaken van een btw-teruggave, waarbij je 21% van de kosten voor je zonnepanelen terugkreeg van de belastingdienst. Nu hoef je geen btw meer te betalen over zowel de installatie als de aanschaf van zonnepanelen. Daarentegen moet je wel 21% btw betalen over de energie die je teruglevert aan het net.

Deze regeling geldt uitsluitend voor particulieren.

Welke subsidies zonnepanelen voor bedrijven? 

Voor bedrijven gelden andere regelingen. Ondernemers en non-profitorganisaties kunnen gebruikmaken van de SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie). Deze subsidie voorziet jouw bedrijf van een vaste vergoeding per geproduceerde kWh. De regeling heeft geen vaste looptijd en is gebaseerd op de terugverdientijd van jouw installatie.

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet het bedrijf aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je moet een tekening hebben van de installatie.
  • Je moet in het bezit zijn van bepaalde vergunningen.
  • Als bedrijf dien je te beschikken over een grootverbruiksaansluiting.
  • De panelen moeten binnen een bepaalde tijd geïnstalleerd worden.

Welke subsidies voor VVE's? 

Sinds 2021 is er voor VvE's (Vereniging van Eigenaren) de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Deze regeling is bedoeld om energiebesparende maatregelen op het gebied van groene energie te stimuleren en kan dus ook worden gebruikt voor de installatie van zonnepanelen.

De SCE-subsidie voor zonnepanelen is voornamelijk gericht op VvE's. Hierbij ontvangt de VvE gedurende 15 jaar een bepaald bedrag per kWh. De subsidie wordt toegekend aan de VvE en vervolgens verdeeld onder de deelnemende leden.

Welke leningen zijn er voor het verduurzamen van je huis?

Er zijn ook andere aantrekkelijke regelingen die kunnen helpen bij het financieren van energiebesparende maatregelen, waaronder diverse duurzame leningen, zoals:

Energiebespaarlening:

De energiebespaarlening, ook bekend als verduurzamingshypotheek, is bedoeld om investeringen in duurzame en energiebesparende maatregelen aan een huis te financieren. Met deze hypotheek kunnen mensen extra geld lenen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie, dubbelglas, warmtepompen en andere milieuvriendelijke oplossingen die de energierekening verlagen en de CO2-uitstoot verminderen.

Energiebespaarhypotheek:

De energiebespaarhypotheek is een hypotheek zonder aflossing en rente. Deze lening kan alleen worden verkregen als je huis zich bevindt in een gebied dat deel uitmaakt van de stedelijke wijkstrategie of als je wijk deelneemt aan het gasvrije wijkprogramma.

Energiecontracten met zonnepanelen vergelijken? 

Op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met EnergieKiezer kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Zo vind je moeiteloos het beste contract dat bij jou past.

Vind nu gemakkelijk het beste energieleverancier voor zonnepanelen met EnergieKiezer!