14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


KlantenserviceOpen tot 17:00

Terugleveren wordt duurder, wat nu?

Huishoudens met zonnepanelen zijn minder voordelig uit. Zo brengen energieleveranciers steeds vaker kosten in rekening voor het terugleveren van stroom, waardoor salderen minder voordelig is.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 27-3-2024
Laatste update: 3-6-2024
teruglevering-wordt-duurder
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 27-3-2024
Laatste update: 3-6-2024

Salderingsregeling

Met de salderingregeling kan je de opgewekte elektriciteit wegstrepen tegen je jaarlijkse verbruik. Hierover hoef je geen belasting te betalen. Lever je meer terug, dan dat je verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding. Zie hieronder 2 verschillende voorbeelden om het te verduidelijken.

Voorbeeld 1:

Piet heeft 6 zonnepanelen op zijn dak. Hij levert per jaar 6.000 kWh terug aan het net. In datzelfde jaar verbruikt hij ook 7.000 kWh. 

Stroom aan Piet geleverd (7000 kWh) - Stroom door Piet geleverd aan het net (6000 kWh) = 1000 kWh.

De energieleverancier van Piet brengt 1000 kWh in rekening. Hij betaalt het volledige leveringstarief, inclusief belastingen en andere heffingen.

Voorbeeld 2:

Hans heeft 8 zonnepanelen op zijn dak. Hij levert per jaar 8.000 kWh terug aan het net. In datzelfde jaar verbruikt hij 6.000 kWh.

Stroom aan Hans geleverd (6.000 kWh) - Stroom door Hans geleverd aan het net (8.000 kWh)

Hans betaalt niets voor de door hem verbruikte 6000 kWh, omdat deze wordt gesaldeerd. Voor de resterende 2000 kWh ontvangt hij een terugleververgoeding.

Bovenstaande voorbeelden zijn wel alleen van toepassing voor huishoudens met een vast energiecontract. Voor een dynamisch contract werkt dit anders.

Energieleveranciers brengen tegenwoordig terugleverkosten in rekening over de zonne-energie die wordt gesaldeerd, maar ook over de zonne-energie waar je een terugleververgoeding voor krijgt.

Huishoudens die meer verbruiken, zijn goedkoper uit

Wat opvallend is, is dat huishoudens met zonnepanelen die meer verbruiken goedkoper uit zijn dan huishoudens met zonnepanelen die minder verbruiken. Dit komt doordat huishoudens die meer verbruiken meer terugleveren aan het net, waardoor ze ook meer terugleverkosten betalen. Hoe meer je teruglevert, hoe meer je ook gaat betalen. Dit gaat bij veel energieleveranciers op basis van schalen.

Wanneer je tussen de 1000 en 2000 kWh per maand teruglevert, betaal je bij VandeBron € 12,50 per maand aan vaste terugleveringskosten. Wanneer je tussen de 5 en 1000 kWh teruglevert per jaar, betaal je slechts € 4,- per maand. Lever je niets terug? Dan heb je ook geen terugleverkosten.

Hoe zit het dan met terugleververgoedingen?

Zonnepaneelhouders krijgen terugleververgoedingen als ze stroom terugleveren aan het net, na het deel dat ze gesaldeerd hebben. Dus als je 6000 kWh verbruikt, maar 8000 kWh teruglevert, ontvang je een vergoeding over de 2000 kWh die je teruglevert.

Bij Vandebron gaat dit in schalen. Zo krijg je bij VandeBron € 0,13 cent per kWh die je teruglevert. Dit geldt tot 2000 kWh. Hierna krijg je slechts € 0,06 cent per kWh. Bij andere energieleveranciers krijg je altijd een standaardvergoeding, maar is lager dan die van VandeBron. Zo krijg je gemiddeld € 0,05 per kWh (maart 2024). Wanneer je dus 1500 kWh per jaar teruglevert aan het net, ontvang je € 75. Stel je betaalt aan terugleverkosten € 12,50, dan is dat € 150 per jaar. Hierdoor maak je dus € 75,- verlies.

Hoe kun je terugleveren reduceren?

Wanneer jij zonnepanelen hebt, is het dus verstandig om teruglevering te reduceren. Dit kun je doen door meer stroom te verbruiken als de zon schijnt. Doordat je zonnepanelen overdag veel opwekken, is het verstandig om op die momenten ook stroom te gebruiken, anders wordt het teruggeleverd aan het net. Huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken zijn: wasmachine, droger, vaatwasser, airco en oven. Heb jij een elektrische auto? Ook dan is het verstandig om deze overdag op te laden. Een laadpaal heeft namelijk veel stroom nodig om je auto op te laden.

Een thuisbatterij kan een oplossing zijn met een dynamisch contract

Ben jij niet in de mogelijkheid om overdag je huishoudelijke apparaten te gebruiken of je auto op dat moment op te laden? Dan kan ook een thuisbatterij een oplossing zijn, wanneer je kiest voor een dynamisch energiecontract.

Bij een dynamisch energiecontract varieert de prijs van elektriciteit per uur, afhankelijk van vraag en aanbod. Een thuisbatterij stelt je in staat energie op te slaan wanneer de prijzen laag zijn (bijvoorbeeld midden in de nacht of op zonnige middagen wanneer er veel zonne-energie beschikbaar is) en deze energie te gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn.

Bij een vast energiecontract betaal je een constante prijs voor elektriciteit, ongeacht de tijd van de dag of de marktvraag. Hierdoor is een thuisbatterij minder voordelig bij een vast energiecontract

Staar je niet blind op terugleverkosten

Toch moet je niet alleen kijken naar de terugleverkosten en vergoedingen van een energieleverancier. Zo kan je bij sommige leveranciers ook een cashback ontvangen. Hierdoor kan het zijn dat een leverancier een hogere terugleverkosten heeft, maar je door de cashback toch goedkoper uit bent. Bekijk onze vergelijker om erachter te komen wat de beste deal is. 

Om een energieleverancier te kiezen die het beste bij je past, is het wel belangrijk dat je een goede inschatting kunt geven van de opgewekte stroom die je zelf gebruikt en die je teruglevert aan het net. Zo zie jij waar je het voordeligst uit bent.