Thuisbatterij voor zonnepanelen: wat betekent dat voor mijn energierekening?
Ga jij verhuizen en krijg je binnenkort een thuisbatterij (thuisaccu), of ben je geïnteresseerd in een thuisbatterij? Dan wil je vast weten hoe je optimaal gebruik kunt maken van deze innovatieve technologie. Of je nu wilt besparen op je energiekosten, je huis wilt verduurzamen, of gewoon minder afhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnet. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de thuisbatterij.
Wat voor invloed heeft een thuisbatterij op mijn energierekening?
Met een thuisbatterij vergroot je het verbruik van je eigen zonne-energie, wat in de meeste gevallen een positieve invloed op je energierekening. Normaal gesproken verbruik je gemiddeld slechts 30% van de opgewekte zonnestroom direct in huis. De rest wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Met een thuisbatterij kun je dit percentage verhogen naar ongeveer 60%, omdat de overtollige energie wordt opgeslagen voor later gebruik, bijvoorbeeld 's avonds of op momenten dat je zonnepanelen minder opwekken.
Je bent met een thuisbatterij minder afhankelijk van energieaankoop van het net, wat vooral voordelig is wanneer de stroomprijzen hoger zijn dan de terugleververgoeding (salderingsregeling). Naarmate de salderingsregeling wordt afgebouwd, zal de financiële winst van een thuisbatterij verder toenemen. Je bespaart niet alleen op je elektriciteitskosten, maar kunt ook profiteren van flexibele energieprijzen, waarbij je stroom kunt opslaan wanneer deze goedkoop is en gebruiken wanneer deze duurder is.
Bespaar je geld met een thuisbatterij?
Of je geld bespaart met een thuisbatterij hangt af van meerdere factoren. Met een thuisbatterij kun je zelf opgewekte stroom opslaan, bijvoorbeeld van zonnepanelen, en later gebruiken wanneer de stroomprijs hoger is. Dit kan voordelig zijn, vooral als de terugleververgoeding laag is en de energieprijzen hoog zijn. De aanschaf en installatie van een batterij kosten echter veel, waardoor het enige tijd duurt voordat je deze investering terugverdient.
Op dit moment is een thuisbatterij voor de meeste huishoudens nog geen goede investering.
Is het verstandig om een thuisbatterij te kopen?
In 2024 is een thuisbatterij nog een flinke investering en in de meeste gevallen niet rendabel. Een batterij van 10 kWh kost ongeveer tussen de € 7.000 en € 9.000, inclusief installatie. Hierdoor komt de terugverdientijd op ongeveer 20 jaar, wat langer is dan de levensduur van de batterij zelf.
Toch kan dit binnenkort veranderen. Wanneer de salderingsregeling verdwijnt en de prijzen van batterijen dalen, kan een thuisbatterij financieel aantrekkelijker worden. Je bespaart dan meer door je eigen opgewekte stroom te gebruiken, en de lagere kosten maken de investering interessanter.
Wat zijn de voor- en nadelen van een thuisbatterij?
De voordelen van een thuisbatterij zijn als volgt:
Je kunt zonne-energie gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt.
Je hoeft minder energie aan je leverancier te verkopen en kunt meer zelf gebruiken.
Bij veel zon wordt de opgewekte energie opgeslagen, wat de druk op het elektriciteitsnet vermindert.
Bij stroomuitval houdt de batterij je van stroom voorzien.
De nadelen van een thuisbatterij zijn als volgt:
De investering bedraagt gemiddeld 800 tot 1.000 euro per kWh.
In de winter is er vaak onvoldoende zon om de batterij volledig op te laden.
Thuisbatterijen zijn groot (circa 0,1 m³) en zwaar (ongeveer 150 kg).
De productie van een thuisbatterij vereist energie en schaars grondstoffen zoals koper en kobalt.
Energie vergelijken
Wil je energiecontracten vergelijken? Bij EnergieKiezer.nl nemen we ook duurzame oplossingen, zoals een thuisbatterij, laadpaal en/of warmtepomp, mee in het vergelijkingsproces. Hierdoor kun je het beste energiecontract vinden op basis van jouw persoonlijke situatie.
EnergieKiezer.nl geeft een advies dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften. Wil je weten welk contract het beste bij jou past? Vergelijk nu via EnergieKiezer.nl.