14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Vanaf 1 juni gaat Vattenfall terugleverkosten rekenen, stap nu nog over!

Vanaf 1 juli gaat Vattenfall terugleverkosten rekenen aan hun bestaande klanten. Nieuwe klanten met een nieuw vast contract gaan vanaf 1 juni al terugleverkosten krijgen. Van de drie grote energieleveranciers heeft alleen Essent nog niet aangekondigd dat ze kosten in rekening gaan brengen voor klanten met zonnepanelen.

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 15-5-2024
Laatste update: 31-5-2024
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 15-5-2024
Laatste update: 31-5-2024

Vattenfall rekent kosten vanaf 500 kWh

Vattenfall gaat de terugleverkosten wel anders in rekening brengen dan andere energieleveranciers. Zo betaal je pas terugleverkosten wanneer je meer dan 500 kWh teruglevert aan het net. Gemiddeld wekt één zonnepaneel 315 kWh stroom per jaar op. Aangezien een huishouden een deel van deze opgewekte stroom zelf gebruikt, zul je met enkele zonnepanelen dus niet veel terugleverkosten hebben bij Vattenfall. Dit is bij andere energieleveranciers net even anders. Zo betaal je bij deze leveranciers vaak al terugleverkosten vanaf 1 kWh dat je teruglevert. Bij Eneco, die ook vanaf 1 juni terugleverkosten in rekening gaat brengen, betaal je terugleverkosten op basis van schalen. Zo betaal je tussen de 5 kWh en 1000 kWh een bedrag van € 4,00 per maand aan terugleverkosten.

Geen terugleverkosten als je nu overstapt naar Vattenfall

Wanneer je voor 1 juni overstapt naar een vast energiecontract van Vattenfall, heb je geen terugleverkosten. Wanneer je dus verwacht meer dan 500 kWh terug te gaan leveren in het jaar, is het verstandig om nu een contract af te sluiten. De verwachting is dat Essent binnenkort ook met nieuws naar buiten komt dat ze terugleverkosten in rekening gaan brengen. Daardoor kun je tot die tijd ook nog overstappen naar Essent zonder dat je terugleverkosten hebt. Vul via onze energievergelijker je gegevens in en bekijk de beste deal voor jou!

Opgewekte stroom zelf gebruiken

Om zo min mogelijk terugleverkosten te hebben, is het aan te raden om zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf te gebruiken. Dit kun je doen door overdag, wanneer je zonnepanelen zonnestroom opwekken, ook zelf energie te gebruiken. Denk aan overdag je wasmachine, vaatwasser of droger aanzetten. Ook je elektrische auto overdag opladen is een manier om overdag je eigen opgewekte stroom te gebruiken. Hierdoor lever je minder terug aan het net en hoef je niet in de ochtend, avond of nacht energie 'in te kopen' bij je energieleverancier. Zo scheelt het dus dubbel in de kosten.