14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2

Bij Vattenfall gaan huishoudens met zonnepanelen meer betalen

Energieleverancier Vattenfall hanteert een nieuwe regel: nieuwe consumenten met zonnepanelen op hun dak betalen meer dan huishoudens zonder zonnepanelen. Het voornaamste doel hierachter is om de rekening eerlijk te verdelen. Zo liggen de tarieven voor stroom én gas in het jaarcontract iets hoger voor zonnepaneelhouders. 

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 14-3-2024
Laatste update: 12-4-2024
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 14-3-2024
Laatste update: 12-4-2024

Waarom betalen zonnepaneelbezitters meer bij Vattenfall?

De afgelopen tijd zijn de onderwerpen zonnepanelen, de salderingsregeling en terugleveren vaak in het nieuws geweest. Het blijkt namelijk dat terugleveren en salderen de energieleverancier veel geld kan kosten. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is gebleken dat een consument die zonnepanelen heeft, een energiebedrijf jaarlijks enkele honderden euro's kan kosten. Daarom hanteren verschillende leveranciers nu 'terugleverkosten' of maken ze gebruik van een andere regeling zoals Vattenfall.

Wat zijn de tariefverschillen bij Vattenfall?

Klanten van Vattenfall die zonne-energie terugleveren met hun zonnepanelen, moeten ongeveer 2,2 cent per kWh meer betalen voor stroom en 2,5 cent per kWh meer voor gas. Naast de hogere variabele leveringskosten zullen zonnepaneelhouders ook meer aan vaste leveringskosten voor gas betalen. Dit is een verschil van 2 euro per maand.

Vattenfall nieuwe energietarieven

Verschil in aanbod

Het aanbod voor mensen met zonnepanelen bij Vattenfall verschilt al een tijdje voor potentiële klanten. Vattenfall heeft namelijk besloten het driejarige contract uit het aanbod te schrappen. Klanten met zonnepanelen kunnen nu alleen nog kiezen tussen een variabel of een 1-jarig contract.

Welke energieleverancier rekent extra kosten voor terugleveren?

Als zonnepaneelhouder kan het zijn dat je extra kosten moet betalen om energie terug te leveren aan het net. Momenteel rekenen Eneco, Vandebron, Budget Energie, Vrijopnaam, OM Nieuwe Energie, Energie VanOns, Gewoon Energie, Innova Energie en Mega Energie als enige energieleveranciers extra kosten voor teruglevering.

Wat is de beste energieleverancier met zonnepanelen?

De beste energieleverancier met zonnepanelen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zo speelt het mee hoeveel je verbruikt, in wat voor huis je woont, de grootte van je gezin en jouw persoonlijke wensen en behoeften. 

Volgens het EnergieKiezer consumentenonderzoek zijn de beste energieleveranciers voor zonnepanelen op het moment:

  1. Tibber (8,5 op basis van 15 beoordelingen)
  2. Vandebron (7,9 op basis van 38 beoordelingen)
  3. Greenchoice (8,1 op basis van 151 beoordelingen)

Wil je meer lezen over de beste energieleverancier met zonnepanelen? 

Energiecontracten met zonnepanelen vergelijken

Ben jij op zoek naar een nieuw energiecontract met zonnepanelen, of overweeg je over te stappen? Met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl kun je eenvoudig alle contracten met elkaar vergelijken! Bekijk in een handomdraai alle energieleveranciers op basis van jouw verbruik, terugleverkosten, contractvoorkeuren en duurzaamheidsvoorkeuren. Ook kan je gemakkelijk de terugleververgoeding vergelijken.

Vind nu gemakkelijk het beste energiecontract voor zonnepanelen met EnergieKiezer.nl!