14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Vloerisolatie

Vloerisolatie is een belangrijk onderdeel van je woning. Het zorgt voor een comfortabele leefomgeving door de warmte binnen te houden tijdens de koude maanden en buiten te houden tijdens de warmere perioden. Bovendien helpt vloerisolatie energie te besparen door energieverlies te minimaliseren, wat resulteert in lagere energierekeningen.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 10-10-2023
Laatste update: 21-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 10-10-2023
Laatste update: 21-3-2024

Wat is vloerisolatie?

Vloerisolatie is een techniek waarbij je de onderkant van je vloer isoleert, meestal vanuit de kruipruimte. Dit voorkomt dat kou en vocht vanuit de bodem van de kruipruimte je huis binnendringen, wat resulteert in een aanzienlijk warmere vloer. Door je vloer te isoleren, voorkom je niet alleen koude voeten, maar verlaag je ook je energierekening.

Hoe kan je jouw vloer isoleren?

Het isoleren van je vloer kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van het type vloer dat je hebt en de beschikbare ruimte in je kruipruimte. Een van de meest gebruikte methoden is het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van materialen zoals gespoten pur of isolatiefolie, die efficiënt zijn in het vasthouden van warmte.

Een andere methode is isolatie bovenop de vloer aanbrengen, wat ideaal is als je bijvoorbeeld vloerverwarming hebt. Hierbij wordt een isolatielaag bovenop de bestaande vloer geplaatst, wat niet alleen zorgt voor warmere voeten maar ook voor een gelijkmatigere verspreiding van warmte in de kamer.

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

De keuze voor de beste vloerisolatie hangt af van verschillende factoren, waaronder je budget, het type vloer dat je hebt, de beschikbare ruimte in je kruipruimte, en je specifieke isolatiebehoeften. Hier zijn enkele veelgebruikte types vloerisolatie en hun eigenschappen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen:

 • Gespoten PUR (Polyurethaanschuim) Isolatie: Gespoten PUR is een populair isolatiemateriaal vanwege zijn uitstekende isolerende eigenschappen en het vermogen om naadloos in alle hoeken en gaten te verspreiden. Het vormt een krachtige barrière tegen warmteverlies en vocht.
 • EPS (Geëxpandeerd Polystyreen) Korrels: EPS-korrels worden vaak gebruikt bij kruipruimte-isolatie. Ze zijn licht van gewicht en worden in de kruipruimte gestort, waardoor een isolerende laag ontstaat.
 • XPS (Geëxtrudeerd Polystyreen) Isolatie: XPS-isolatieplaten hebben een hoge druksterkte en zijn bestand tegen vocht. Ze worden vaak gebruikt bij isolatie bovenop de vloer, vooral in combinatie met vloerverwarming.
 • Glaswol en Steenwol: Glaswol en steenwol zijn traditionele isolatiematerialen en worden vaak gebruikt vanwege hun betaalbaarheid. Ze worden meestal als dekens of platen geïnstalleerd.
 • Aerogel Isolatie: Aerogel is een zeer effectief isolatiemateriaal met een ongelooflijk lage thermische geleidbaarheid. Het is lichtgewicht en superieur in termen van thermische isolatie.
 • Natuurlijke Isolatiematerialen (Bijv. Schapenwol, Hennep): Natuurlijke isolatiematerialen winnen aan populariteit vanwege hun milieuvriendelijkheid. Ze zijn hernieuwbaar en hebben uitstekende isolerende eigenschappen.

Het beste isolatiemateriaal voor jou hangt af van je specifieke situatie en voorkeuren. Het is raadzaam om met een isolatiespecialist te overleggen om het meest geschikte materiaal voor jouw huis te bepalen, rekening houdend met factoren zoals isolatiewaarde, budget en duurzaamheid.

Wat is de beste vloerisolatie?

De beste vloerisolatie voor jou is afhankelijk van je budget, persoonlijke voorkeuren en de manier van plaatsing: Voor vloerisolatie via de kruipruimte is isolatieschuim de beste optie. Isolatiepanelen of dekens zijn ook mogelijk, maar het plaatsen ervan is moeilijker. 

Voor grondisolatie zijn isolatiegranen of schelpen de meest geschikte soort vloerisolatie. Bij isolatie vanaf de bovenkant van de vloer, wordt isolatieschuim aangeraden. Isolatiebeton biedt geen volledige isolatielaag, isolatiepanelen zijn een optie, maar zijn uitdagender om te installeren.

Als je zeker wilt zijn van de correcte keuze, is het beter om een isolatiespecialist in te schakelen. Deze kan je situatie en behoeften beoordelen en zo de beste soort vloerisolatie aanbevelen. 

Welke subsidies zijn er voor het isoleren van je vloer?

In Nederland zijn er subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van je huis, waaronder vloerisolatie. Deze subsidies kunnen aanzienlijk helpen bij het financieren van je isolatieproject. Voor vloerisolatie ontvang je € 5,50 bij één, dit ontvang je als je minimaal 20 m² en maximaal 130 m² isoleert. 

Voorwaarden subsidie vloerisolatie:

 • Je isoleert de vloer door het isolatiemateriaal aan de onderkant of bovenkant aan te brengen.
 • Minimaal 20 m² van de vloer moet geïsoleerd worden.
 • Het isolatiemateriaal dient een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5 m²  k/w te hebben.
 • De aangebrachte nieuwe isolatie moet genoeg dikte hebben om te kunnen voldoen aan de waarde van de isolatie. 
 • Je mag maar één keer subsidie voor vloer- of bodemisolatie ontvangen. 
 • Het toepassen van lokaal gesprayde PIR of PUR is gedaan met HFK-vrije schuimmiddelen.

Wat kost vloerisolatie?

De kosten van vloerisolatie variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type isolatiemateriaal, de oppervlakte van je vloer en de bereikbaarheid van je kruipruimte. Hoewel de initiële investering misschien hoog lijkt, zijn. 

De gemiddelde prijs voor het isoleren van een vloer ligt tussen de € 15 en € 50 per vierkante meter, inclusief installatiekosten maar exclusief BTW. De specifieke kosten zijn afhankelijk van verschillende aspecten, waaronder de oppervlakte die geïsoleerd moet worden, de complexiteit van de werkzaamheden, de gekozen isolatietechniek en het type isolatiemateriaal. 

Wat bespaar je met vloerisolatie?

Met vloerisolatie geniet je naast warme voeten van een vermindering van je energiekosten. De kosten van vloerisolatie voor een gemiddeld hoekhuis bedragen ongeveer 2.350 euro, en je kunt jaarlijks tussen de € 160 en € 390 besparen, afhankelijk van de prijs van de energie die jij gebruikt. 

Hoeveel graden scheelt het als je vloer is geïsoleerd?

Na het aanbrengen van vloerisolatie kan de temperatuur in huis gemiddeld met zo'n 4 graden stijgen. Daarentegen zal uw huis in de zomer juist koeler aanvoelen. Dit komt, doordat vloerisolatie de warmte beter vasthoudt in de winter, waardoor de temperatuur in huis stijgt. Tegelijkertijd heeft vloerisolatie een isolerend effect in de zomer, waardoor de warmte van buiten minder snel binnenkomt en het huis koeler aanvoelt.

Wat zijn de voor- en nadelen van vloerisolatie?

De voordelen van vloerisolatie zijn als volgt: 

 • Energiebesparing: Een goed geïsoleerde vloer houdt de warmte beter vast, waardoor je minder energie nodig hebt om je huis te verwarmen. Dit leidt tot lagere energiekosten.
 • Verbeterde Thermische Comfort: Naast warmere voeten zorgt vloerisolatie voor een algemeen warmer binnenklimaat, wat het comfort verhoogt.
 • Verhoogde Woningwaarde: Een energiezuinig huis met goede isolatie kan de waarde van je woning verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een huis met lage energiekosten.
 • Vermindering van Geluidsoverlast: Vloerisolatie kan ook geluidsoverlast verminderen, vooral in huizen met houten vloeren. Het dempt geluiden van boven naar beneden en vice versa.

De nadelen van vloerisolatie zijn als volgt:

 • Initiële Kosten: De initiële kosten van vloerisolatie kunnen hoog zijn, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de omvang van het project. Deze investering moet worden afgewogen tegen de besparingen op lange termijn.
 • Mogelijke Installatieproblemen: Installatieproblemen kunnen optreden als de vloer ongelijk is of als er obstakels zoals leidingen aanwezig zijn. Dit kan extra kosten met zich meebrengen om deze problemen op te lossen.