14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,8






KlantenserviceGesloten

Waarom je nu moet overstappen van energiecontract

De temperaturen dalen, wat betekent dat je waarschijnlijk al bent begonnen met verwarmen. Deze periode, waarin de verwarming vaker aangaat, is hét moment om over te stappen van energiecontract. Maar waarom juist nu? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) adviseert consumenten om hun energiecontracten te controleren, en dit is waarom jij dat ook zou moeten doen.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 23-10-2024
Laatste update: 23-10-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 23-10-2024
Laatste update: 23-10-2024

Waarom nu overstappen energie? 

Omdat de meeste huishoudens in Nederland tussen oktober en april het meeste stroom en gas verbruiken, is dit juist nu een goed moment om te controleren of je ergens goedkoper uit bent. Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM blijkt dat er nu een groter aanbod van energiecontracten is, zelfs bij dezelfde leverancier. Manon Leijten, bestuurslid van de ACM, geeft aan dat de voorwaarden en tarieven voor gas en elektriciteit flink kunnen verschillen. Ook bij dezelfde leverancier kun je vaak meerdere soorten contracten afsluiten. Het loont dus om je huidige energiecontract te vergelijken met het aanbod van andere leveranciers. 

Wat is beter: een vast, variabel, of dynamisch energiecontract?

Je kunt momenteel kiezen uit drie verschillende contractvormen, maar welke is nou het beste en wat houdt het in? Wij hebben de belangrijkste informatie per contract op een rijtje gezet.

Variabel energiecontract:

Bij een variabel contract kan je energieleverancier de tarieven gedurende het contract aanpassen, meestal op basis van schommelingen op de energiemarkt. Dit betekent dat je maandelijkse kosten kunnen stijgen als de energieprijzen omhoog gaan, wat momenteel het geval is. Volgens de ACM zijn de kosten voor variabele contracten in de afgelopen maand gemiddeld 3 tot 4% gestegen. Het voordeel is echter dat je dit type contract op elk moment kunt opzeggen zonder opzegvergoeding.

Vast energiecontract 

Bij een vast contract leg je de tarieven vast voor de hele contractperiode. Dit biedt stabiliteit, omdat je precies weet wat je elke maand gaat betalen, ongeacht de ontwikkelingen op de energiemarkt. Volgens de ACM zijn de prijzen van vaste contracten de afgelopen maand juist met 2 tot 4% gedaald.

Let op: als je dit contract vroegtijdig wilt opzeggen, moet je vaak een opzegvergoeding betalen. Deze vergoeding dekt het verlies dat de leverancier lijdt door jouw overstap.

Dynamisch energiecontract:

Met een dynamisch contract betaal je direct op basis van de groothandelsprijzen, die elk uur (voor elektriciteit) of per dag (voor gas) kunnen fluctueren. Dit type contract biedt transparantie en kan voordelig zijn wanneer de marktprijzen laag zijn. Maar het nadeel is dat je energiekosten onvoorspelbaar zijn, vooral tijdens piekuren of bij een onverwachte stijging van de prijzen.

Welk contract is het beste?

Veel mensen hebben nu een variabel energiecontract, dit komt onder andere door de onzekerheid op de energiemarkt de afgelopen jaren. Variabele tarieven kunnen namelijk sterk fluctueren, afhankelijk van factoren zoals de energievraag en geopolitieke situaties. Tijdens de verwarmingsperiode zal het energieverbruik aanzienlijk stijgen, wat betekent dat een ongunstig tarief je flink meer kan kosten. Door nu te kijken of je kunt overstappen van energieleverancier, kun je voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Energie vergelijken

Wil je weten of jouw huidige contract nog het voordeligst is of wil je overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Controleer het eenvoudig met de energievergelijker van EnergieKiezer.nl. Bij energie vergelijken houden we niet alleen rekening met de laagste prijs, maar ook met andere factoren die voor jou belangrijk kunnen zijn, zoals duurzaamheid, zekerheid, jouw verbruik en duurzame apparaten.

Wil je weten of jouw contract nog het voordeligst is? Check het eenvoudig via EnergieKiezer.nl.