14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2





Het Nationaal Warmtefonds

Het Nationaal Warmtefonds (voorheen het nationaal Energiebespaarfonds) speelt een belangrijke rol in het transformeren van Nederland naar een duurzamere samenleving. Dit fonds biedt namelijk mogelijkheden voor financiering van duurzaamheidsprojecten, specifiek gericht op de verduurzaming van woningen en bedrijfspanden. Het doel is om de energie-efficiëntie te verbeteren en tegelijkertijd de CO2-uitstoot te verminderen. Het Nationaal Warmtefonds wordt gezien als een betrouwbare partner voor particulieren, bedrijven en lokale overheden in hun zoektocht naar passende financieringsmogelijkheden voor duurzaamheidsprojecten. Door deze financieringsmogelijkheden beschikbaar te stellen, wordt de verduurzaming van Nederland gestimuleerd en blijven we als land in lijn met de gestelde klimaatdoelen.

author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 2-8-2023
Laatste update: 21-3-2024
author
Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 2-8-2023
Laatste update: 21-3-2024

Wat is het nationaal warmtefonds?

Het Nationaal Warmtefonds is een actie van de Nederlandse overheid. Het fonds werkt als een toegankelijke dienst, waar vrijwel alle woningeigenaren en VvE's (vereniging van eigenaren) tegen zeer lage kosten een lening kunnen aanvragen. Deze lening is bedoeld voor het verduurzamen van jouw woning, wat resulteert in een verlaging van je energierekening. Het bedrag dat je bespaart, dient voldoende te zijn om de lening plus rente binnen maximaal 20 jaar af te lossen.

Het Nationaal Warmtefonds is opgericht om huiseigenaren te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning. Het fonds verstrekt leningen tegen lage rentetarieven, waarmee bijvoorbeeld isolatie of de aanschaf van zonnepanelen gefinancierd kan worden. Hierdoor kunnen woningeigenaren hun energieverbruik verminderen en hun woning energiezuiniger maken. Het doel van het fonds is om de overgang naar een duurzamere samenleving te versnellen en de CO2-uitstoot te verminderen.  

Welke leningen biedt het nationaal warmtefonds?

Momenteel biedt het Warmtefonds drie leningen aan:

De energiebespaarlening

Een energiebespaarlening, ook bekend als verduurzamingshypotheek, is een lening bedoeld om investeringen in duurzame en energiebesparende maatregelen aan een huis te financieren. De gedachte achter deze hypotheek is om mensen te motiveren om hun huis duurzamer te maken en het energieverbruik te verminderen. Met deze hypotheek kunnen mensen extra geld lenen om te investeren in bijvoorbeeld: zonnepanelen, isolatie, dubbelglas, warmtepompen en andere milieuvriendelijke oplossingen die de energierekening verlagen en de CO2-uitstoot verminderen. Een energiebespaarlening kan gunstige voorwaarden hebben, zoals rentekorting of een lager rentepercentage in vergelijking tot een reguliere hypotheek. Bovendien kan het investeren in duurzaamheid de waarde van uw huis verhogen. Deze hypotheek kan ook gecombineerd worden met andere financieringsmogelijkheden, zoals subsidies of leningen van de overheid. 

Energiebespaarlening inclusief combinatielening

Wanneer je door de inkomenseisen niet meer in aanmerking komt voor een reguliere Energiebespaarlening, heb je toch de mogelijkheid om maximaal € 10.000 te lenen via de combinatielening. Er is geen rente verschuldigd en gedurende de eerste 5 jaar hoef je ook niet af te lossen. De combinatielening is een vorm van stimulering voor energiebesparende maatregelen door de overheid. De lening wordt verstrekt in samenwerking met het Nationaal Warmtefonds.  Zowel huiseigenaren, verenigingen van eigenaren (VvE) als huurders kunnen een aanvraag indienen. De energiebesparende maatregel moet wel door een erkend bedrijf worden uitgevoerd.

De combinatielening kan een goede optie zijn voor mensen die hun woning willen verduurzamen, maar momenteel niet beschikken over voldoende inkomen om een reguliere Energiebespaarlening af te sluiten. Het is altijd verstandig om je goed te laten informeren en adviseren voordat je een lening afsluit. 

Energiebespaarhypotheek

De energiebesparingshypotheek is voornamelijk een hypotheek zonder aflossing en rente. Deze lening kan alleen worden verkregen als je huis zich bevindt in een gebied dat deel uitmaakt van de stedelijke wijkstrategie of als je wijk deelneemt aan het gasvrije wijkprogramma. De gemeente benoemt de hypotheekadviseur. Je dient hierbij ook een notaris te raadplegen.  De energiebesparingshypotheek is bedoeld ter stimulatie van energiebesparing en duurzaamheid in woningen. Het biedt huiseigenaren de mogelijkheid om hun huis te verduurzamen zonder dat ze te maken krijgen met hoge maandlasten. Het geld dat je leent, is bedoeld voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen in je woning, zoals het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp, HR++glas, vloer-, bodem-, dak- of spouwmuurisolatie, of het aanbrengen van een groendak. De terugverdientijd van de investering is vaak korter dan de looptijd van de lening, wat betekent dat je direct begint te besparen op je energiekosten.