14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8.2

Waterstof

Waterstof wordt gezien als een van de meest duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen en kan op verschillende manieren worden geproduceerd. De meest voorkomende methode is de elektrolyse van water. Waterstof kan worden gebruikt als brandstof voor auto's, vrachtwagens, treinen en zelfs vliegtuigen. Het enige afvalproduct na de verbranding van waterstof is waterdamp, wat betekent dat er geen CO2-uitstoot is. Dit maakt waterstof een veelbelovende en duurzame manier om onze transport- en energiebehoeften in de toekomst te vervullen. Op deze pagina leggen we alles uit over zonnepanelen. Heb je na het lezen toch vragen? Dan zullen we ons best doen om deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 19-6-2023
Laatste update: 25-3-2024
Waterstof

R

Door: Rosa Boogaard
Geplaatst op: 19-6-2023
Laatste update: 25-3-2024

Wat is waterstof?

Waterstof is een scheikundig element, opgebouwd uit twee waterstofatomen (H). Het is het meest voorkomende element dat een belangrijke rol speelt in veel chemische reacties. Het is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat zeer brandbaar is. Wanneer het in contact komt met zuurstof, ontstaat er een reactie waarbij water wordt gevormd en veel energie vrijkomt. Waterstof kan worden geproduceerd via elektrolyse van water, of door het omzetten van aardgas of biomassa. Het kan gebruikt worden als brandstof in brandstofcelvoertuigen en als alternatief voor fossiele brandstoffen om energie op te wekken. Waterstof wordt ook gebruikt bij het zuiveren van olie en in de productie van ammoniak voor de landbouw. Als brandstof is waterstof echter nog steeds duur om te produceren, en er zijn uitdagingen in het opslaan en transporteren ervan. In de toekomst kan waterstof een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de CO2-uitstoot, bijvoorbeeld als energiedrager in combinatie met hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om waterstof te gebruiken als energieopslagmedium in de gasinfrastructuur, waardoor het mogelijk is om overtollige energie op te slaan.

Welke soorten waterstof zijn er?

 • Groene waterstof

Groene waterstof wordt geproduceerd met duurzame energie. Bij de elektrolyse van water, aangedreven door groene energie zoals windmolens en zonnepanelen, komt geen CO₂ vrij. Groene waterstof kan worden opgeslagen en gebruikt als energiebron, bijvoorbeeld in brandstofcellen om elektriciteit op te wekken of als brandstof voor voertuigen. Het draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de transitie naar een duurzame energievoorziening.

 • Grijze waterstof

Grijze waterstof wordt geproduceerd met fossiele brandstoffen. Bij deze productie ontstaat waterstof en CO₂, waarbij elke kilo geproduceerde waterstof leidt tot 7 kilo CO2-uitstoot. Dit maakt grijze waterstof een minder duurzame bron van waterstof vanwege de hoge CO2-uitstoot.

 • Blauwe waterstof

Blauwe waterstof is grijze waterstof waarbij een groot deel van de uitgestoten CO₂ wordt opgevangen en ondergronds opgeslagen. Dit maakt het gebruik van waterstof als brandstof duurzamer.

 • Paarse of roze waterstof

Paarse of roze waterstof wordt opgewekt met kernenergie en wordt niet beschouwd als een vorm van schone waterstof vanwege de milieu- en veiligheidskwesties gerelateerd aan kernenergie.

Wat zijn de kosten van waterstof?

De onbelaste prijs van grijze waterstof ligt tussen € 1,50 en € 2,00 per kilogram. Bij blauwe waterstof, waarbij CO₂ wordt opgevangen, stijgen de kosten naar € 2,50 tot € 3,00 per kilogram. Momenteel is groene waterstof duurder dan aardgas, maar de kosten worden verwacht te dalen tot ongeveer € 3,00 per kg na 2030. Momenteel kost 1 kg groene waterstof ongeveer € 15,00, maar dit zal naar verwachting dalen tot ongeveer € 5,00 per kg binnen enkele jaren.

Momenteel is groene waterstof duurder dan aardgas, er wordt daarentegen verwacht dat de kosten na 2030 rond de € 3,00 per kg zullen liggen. 1 kg waterstof bevat dezelfde hoeveelheid energie als 4 m³ aardgas. Momenteel ligt de prijs voor dezelfde hoeveelheid energie van aardgas (zonder belasting en CO2-heffing) ruim onder € 1,00. Dit betekent dat er nog steeds een aanzienlijk prijsverschil is voor duurzame waterstof. Momenteel kost 1 kg groene waterstof ongeveer € 15,00, maar naar verwachting zal deze prijs binnen enkele jaren dalen tot ongeveer € 5,00 per kg. 

Wat zijn de voor- en nadelen van waterstof? 

De voordelen van waterstof zijn als volgt:

 • Geen CO2-uitstoot bij verbranding.
 • Goed op te slaan.
 • Kan van water gemaakt worden, een onuitputtelijke bron.
 • Belangrijk voor de chemische industrie.
 • Makkelijk te vervoeren.

De nadelen van waterstof zijn als volgt:

 • Energieverlies bij productie.
 • Zeer explosief.
 • Productie is duur, lastig en kost veel tijd.
 • Slechts 1% wordt duurzaam opgewekt.