14 dagen bedenktijd
Binnen 5 minuten geregeld
Klanten geven ons een 8,6


Essent rekent vanaf 1 juli terugleverkosten

Essent gaat vanaf 1 juli terugleverkosten rekenen voor bestaande klanten. Nadat Vattenfall en Eneco, de andere twee grote energieleveranciers, al terugleverkosten gingen rekenen, was de verwachting al dat Essent dit ook ging doen. Voor nieuwe klanten gaat de regeling vanaf 1 juni in

author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 27-5-2024
Laatste update: 30-5-2024
essent terugleverkosten groot
author
Door: Fabian Clemens
Geplaatst op: 27-5-2024
Laatste update: 30-5-2024

Hoogte terugleverkosten nog niet bekend

Hoewel Essent heeft aangegeven dat ze vanaf 1 juli terugleverkosten gaan rekenen voor bestaande klanten, is nog niet bekend hoe hoog de terugleverkosten zijn. Dit zal later pas bekend worden. Bij Eneco gaan zonnepaneelbezitters 11,5 cent per kWh betalen. Bij Vattenfall gaan zonnepaneelbezitters pas na teruggeleverde 500 kWh aan stroom, terugleverkosten betalen.

Vandebron is een dochteronderneming van Essent. Deze energieleverancier rekent terugleverkosten in schalen. Wanneer je in een jaar tijd tussen de 2000 kWh en 3000 kWh teruglevert, betaal je € 21,- per maand. Het is de vraag op welke manier Essent terugleverkosten gaat rekenen. Kiest de energieleverancier voor de manier waarop Vandebron dit doet of volgt het een van de twee andere grote energieleveranciers?

Tarieven bij Essent dalen vanaf 1 juli

Er is ook goed nieuws voor klanten bij Essent. Zo zullen de stroom- en gastarieven voor variabele contracten met wel 35% dalen. Het nieuwe stroomtarief wordt € 0,26522 per kWh, het nieuwe gastarief wordt € 1,28010 per kuub. Volgens de energieleverancier gaat een gemiddeld huishouden zonder zonnepanelen er door deze maatregel met € 250,- op vooruit. Doordat er ook terugleverkosten komen, zullen huishoudens met zonnepanelen er minder op vooruitgaan.

Tweede Kamer wil terugleverkosten afschaffen

Vanaf 1 januari 2027 zal de salderingsregeling verdwijnen. Hierdoor kunnen klanten met zonnepanelen de jaarlijks teruggeleverde stroom niet meer wegstrepen tegen de jaarlijks verbruikte stroom. Doordat de salderingsregeling verdwijnt, wil de Tweede Kamer ook dat de terugleverkosten gaan verdwijnen. De terugleverkosten worden door energieleveranciers geïntroduceerd omdat ze door de salderingsregeling nu verlies maken op klanten met zonnepanelen. Silvio Erkens (VVD) is van plan een motie in te dienen om de terugleverkosten te verbieden wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft.