De problemen van zonnepanelen in 2024
Zonnepanelen hebben de afgelopen tijd een negatief imago gekregen. Zo is de terugverdientijd langer en betaal je terugleverkosten als je teruglevert aan het net. Ook kwam vandaag naar buiten dat ethische hackers gemakkelijk miljoenen zonnepanelen plat kunnen leggen. Wat is er allemaal aan de hand?
Zonnepanelen minder populair door salderingsregeling en terugleverkosten
Er was een lange periode van extreme groei in het aantal huishoudens dat zonnepanelen op hun dak plaatste. Deze groei is echter sinds vorig jaar tot stilstand gekomen. Dit komt voornamelijk door de onzekerheid die gepaard gaat met de aanschaf van zonnepanelen. De terugleverkosten die je hebt wanneer je energie teruglevert aan het net, maken het ook minder aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Hoewel je door huishoudelijke apparaten overdag te gebruiken de terugleverkosten kunt beperken, kun je niet volledig voorkomen dat je energie teruglevert aan het net. Daarnaast wordt de salderingsregeling in 2027 afgeschaft. Hierdoor kunnen huishoudens hun opgewekte stroom niet langer verrekenen met de stroom die ze van de energieleverancier afnemen. Hoewel experts verwachten dat met het afschaffen van de salderingsregeling ook de terugleverkosten zullen verdwijnen, blijft dit een aanname. De terugleverkosten werden door energieleveranciers ingevoerd omdat zij verlies leden op klanten met zonnepanelen, die hun opgewekte stroom konden wegstrepen tegen de ingekochte stroom.
Ethische hackers kunnen zonnepanelen uitschakelen
EenVandaag heeft samen met het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) een onderzoek gedaan naar zonnepanelen en of ze deze op afstand kunnen uitschakelen. Wat blijkt? Het is vrij gemakkelijk om miljoenen zonnepanelen in Nederland uit te schakelen. Dit gebeurt door het hacken van een omvormer. Een omvormer is een apparaat dat elektrische energie omzet van de ene vorm naar een andere, bijvoorbeeld van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC). Een omvormer is daarnaast ook een slim apparaat, waardoor het dus te hacken is. Dat zonnepanelen gemakkelijk te hacken zijn, is verontrustend. Zo kunnen hackers met kwade intenties gemakkelijk bijna het hele land platleggen.
Wat kun jij doen om te voorkomen dat je zonnepanelen gehackt worden?
Om het hackers moeilijker te maken om in je omvormer te komen, is het belangrijk om regelmatig je wachtwoord te updaten. Daarnaast is het aan te raden om tweestapsverificatie te gebruiken. Hoewel je hiermee niet volledig kunt uitsluiten dat hackers buiten de deur blijven, zal dit het voor hen wel moeilijker maken. Wellicht kiezen ze dan voor een ander, 'gemakkelijker' slachtoffer. Het is daarnaast de vraag wat aanbieders van zonnepanelen zelf aan extra stappen zullen ondernemen om aanvallen van hackers op hun klanten tegen te gaan.