KlantenserviceOpen vandaag vanaf 09:00

Energie vergelijken

Weet waar je energie goedkoper is

Bespaar tot

€ 900

Vergelijk alle 44 energiedeals

Huisnr.

Toev.

Aantal personen

3000 kWh

1200

Zonnepanelen

0 kWh

Alléén bij EnergieKiezer! Gratis
€10 Bol. logo of Powerbank t.w.v. €50
Klanten geven ons een 8,6
 • Vergelijk de goedkoopste contracten
 • Kies de beste energiedeal
 • Bespaar honderden euro's per jaar!

In 3 stappen energie vergelijken en besparen

1

Vul je verwachte verbruik in

Zo kunnen wij een nauwkeurige prijsindicatie geven. Weet je dit niet? Dan helpen wij je met schatten.

2

Vergelijk het complete aanbod

Via onze vergelijker zie je direct het beste aanbod dat aansluit bij je verbruik en persoonlijke wensen. Op prijs & kwaliteit!

3

Gratis overstappen

Via Energiekiezer stap je gratis over van leverancier. Hierdoor bespaar je honderden euro's per jaar.

Overstapcadeau

Exclusief bij EnergieKiezer: Gratis €10 Bol. bon óf een Powerbank (10.000 mAh)!

Overstapcadeau

Stap gratis over en kies je overstapcadeau!

Kies uit:

1. Bol. bon ter waarde van €10,-

2. Powerbank (t.w.v. € 50): 10.000 mAh, tot 3 keer je telefoon opladen

Wees er snel bij, want op = op! (Nog 1.467 beschikbaar)

EnergieKiezer en ZorgKiezer

Van de makers van Zorgkiezer

EnergieKiezer en ZorgKiezer

EnergieKiezer is onderdeel van de DGN Groep; andere merken van DGN zijn ZorgKiezer.nl, DeGoedkoopsteNotaris.nl en Hypotheek24.nl. Vergelijken zit in ons DNA. Daarom vergelijken wij nu ook alle energiedeals, zodat jij weet wat het beste bij jouw situatie past.

Alle energieleveranciers

Transparant vergelijken

Alle energieleveranciers

Wij vergelijken de Nederlandse energieleveranciers, niet alleen op prijs, ook kijken we naar wat voor jouw situatie het beste is. We nemen factoren mee als duurzaamheid en welke extra’s elke leverancier biedt. Zo kunnen wij jou altijd de best passende deals bieden!

Welke energieleveranciers vergelijken we?

De energieleveranciers die we vergelijken zijn: Budget Energie, Coolblue Energie, Eneco, EnergieDirect, Engie, Essent, Frank Energie, Gewoon Energie, Greenchoice, Innova Energie, MEGA Energie, NextEnergy, Oxxio, Powerpeers, Pure Energie, United Consumers, Vandebron en Tibber

Waarom energie vergelijken in 2024?

Waarom energie vergelijken in 2024?

Waarom energie vergelijken in 2024?

Het vergelijken van energie heeft verschillende voordelen. Zo kun je tot wel 600 euro besparen op je energierekening door verschillende contracten met elkaar te vergelijken. Ook kun je gemakkelijk nagaan of je in aanmerking komt voor een welkomstkorting of cashback.

Bovendien kun je met de gratis overstapservice heel eenvoudig van leverancier wisselen.

Overstappen loont door loyaliteitsbonus

In 2022 zorgde de oorlog in Oekraïne voor grote veranderingen op de energiemarkt. Huishoudens werden geconfronteerd met hoge energieprijzen. Inmiddels zijn de tarieven weer gedaald en is de markt iets meer in balans. Zo zijn er voor 2023 en 2024 weer vaste contracten beschikbaar met aantrekkelijke loyaliteitsbonussen voor nieuwe klanten.

Het kan dus weer aantrekkelijk zijn om over te stappen naar een vast energiecontract. De bonus kan oplopen tot bijna € 600,- per jaar. Dit maakt het afsluiten van een vast energiecontract nu extra aantrekkelijk.

Goedkoop Energie Vergelijken

Hoe kan je energie vergelijken in de huidige markt?

Goedkoop Energie Vergelijken

In 2024 zijn er in Nederland ongeveer 60 energieleveranciers waaruit je kunt kiezen en het kan lonend zijn om over te stappen. Door voor het meest voordelige energiecontract te kiezen, kun je maandelijks veel geld besparen. Omdat er veel verschillende energieleveranciers zijn, kan het maken van de juiste keuze ingewikkeld zijn. EnergieKiezer.nl helpt je daar graag bij. Met onze vergelijker kun je op basis van jouw verbruik zien wat voor jou de beste keuze is. Je kunt gemakkelijk filteren op:

 • Looptijd van je contract
 • Type contract (vast, variabel, dynamisch)
 • Duurzaamheid (bijvoorbeeld groene stroom)
 • Filteren op leverancier
 • Vergelijken op prijs

Daarnaast tonen we ook het gemiddelde cijfer dat klanten aan de energieleverancier geven. Dit geeft je inzicht in de voor- en nadelen van het bedrijf, zodat je weet of je een goede keuze maakt.

Wijzigingen per 1 januari 2024

Wijzigingen per 1 januari 2024: Dit is veranderd

Wijzigingen per 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 hebben er een aantal veranderingen plaatsgevonden die invloed hebben op jouw energierekening, namelijk:

 • Het prijsplafond wordt opgeheven.
 • De energiebelasting op gas stijgt, terwijl de belasting op stroom daalt.
 • De heffingskorting, ook bekend als de "vermindering energiebelasting", wordt verhoogd.
 • De energietoeslag van € 1300,- wordt stopgezet.
 • De netbeheerskosten gaan omhoog.

Energie vergelijken in 2024

In 2024 vinden er weer enkele belangrijke veranderingen plaats op de energiemarkt. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen:

Verhoging van de gasbelasting: De gasbelasting stijgt aanzienlijk. In 2023 was de gasbelasting € 0,59266 per m³. In 2024 is dit tarief gestegen naar € 0,70544 per m³. 

Daling van de belasting op stroom: De belasting op stroom per kWh daalt. In 2023 bedroeg deze belasting € 0,15245 per kWh, terwijl dit in 2024 wordt verlaagd naar € 0,13165 per kWh. 

Verhoging van de teruggave energiebelasting: De teruggave energiebelasting wordt iets verhoogd. In 2024 bedraagt deze teruggave € 631,39, vergeleken met € 596,86 in 2023. Deze verhoging compenseert deels de hogere energiekosten.

Verlenging van het Noodfonds Energie: Het Noodfonds Energie, een samenwerking tussen verschillende energieleveranciers en de overheid, is verlengd. Dit fonds is bedoeld om de armste huishoudens te ondersteunen door een deel van hun energierekening te betalen.

 

Energie vergelijken per type woning

Energie vergelijken per type woning

Energie vergelijken per type woning

De energiekosten zijn afhankelijk van het type woning. Zo verschillen de kosten voor een hoekhuis, appartement of twee-onder-een-kapwoning. Ook het energielabel van je huis en de aanwezigheid van zonnepanelen beïnvloeden wat je maandelijks aan energie betaalt.

Waar op letten voor vergelijken van energie met zonnepanelen?

Bij het vergelijken van energieleveranciers, met inbegrip van zonnepanelen, zijn er meerdere belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het is essentieel om te kijken naar de hoogte van de terugleververgoeding. Met zonnepanelen kun je zelf duurzame energie opwekken, wat je minder afhankelijk maakt van energieleveranciers. Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je energie terug aan het net. De vergoeding voor deze teruggeleverde energie verschilt per energieleverancier. In 2024 varieert dit bedrag van € 0,03 tot € 0,13 per kWh. Bovendien biedt niet elke energieleverancier een terugleververgoeding. Daarom is het waardevol om te vergelijken welke leverancier de hoogste terugleververgoeding biedt, aangezien dit significant kan bijdragen aan de terugverdientijd van je zonnepanelen

Waarom energieprijzen vergelijken?

Waarom energieprijzen vergelijken?

Waarom energieprijzen vergelijken?

Door elk jaar opnieuw de energietarieven te vergelijken, kun je besparen op je energierekening. De energieprijzen kunnen namelijk sterk van elkaar verschillen. Bovendien kun je kiezen uit verschillende soorten tarieven, namelijk:

 • Vaste tarieven
 • Variabele tarieven
 • Dynamische tarieven

Het is verstandig om te controleren welke optie voor jou de beste keuze is. Uiteraard kunnen de energie-experts van Energiekiezer je hierbij helpen.

Goedkoop energiecontract vergelijken

Welke contractvormen zijn er?

Goedkoop energiecontract vergelijken

Vast contract

Wanneer je een contract afsluit met vaste tarieven, staan de tarieven gedurende de looptijd van je contract vast. Zo betaal je altijd hetzelfde bedrag voor stroom en gas. Dit kan voor een periode van 0,5, 1, 2 of 3 jaar. Wanneer de prijzen in de toekomst lager zijn dan de prijzen in je contract, verandert je contract niet. Dit is een nadeel ten opzichte van variabele en dynamische tarieven.

Variabel contract

Wanneer je kiest voor een variabel tarief, liggen de prijzen voor stroom en gas niet vast.  De prijzen zijn afhankelijk van de inkoopprijzen. Hierbij kan het dus voordelig zijn wanneer de inkoopprijzen laag zijn, maar nadelig als deze prijzen hoog zijn.

Dynamisch contract

Sinds kort is het ook mogelijk om een contract af te sluiten met dynamische prijzen. Hoewel dit lijkt op variabele tarieven, is het toch iets anders. Zo zijn deze tarieven afhankelijk van de prijzen van stroom en gas op de markt. Dit zorgt ervoor dat de prijzen voor stroom elk uur kunnen veranderen en de kosten voor gas elke dag. Een voordeel hiervan is dat je je verbruik kunt aanpassen aan de prijzen.

Vergelijk huidige energiecontract met tarieven andere leveranciers

Via EnergieKiezer.nl kan je je contract bij je huidige leverancier vergelijken met de tarieven van andere energieleveranciers in Nederland. Zo weet je direct hoeveel geld je kan besparen op je energie. Daarnaast kan je gemakkelijk filteren op de grootte van je huishouden, de hoeveelheid stroom en gas je nu verbruikt en of je groene stroom wil.

Vergelijk energie binnen enkele minuten en bespaar jaarlijks honderden euro's.

Stroom en gas vergelijken

Stroom en gas vergelijken

Stroom en gas vergelijken

Overstappen van energie loont weer in 2024. Zo zijn er grote verschillen tussen de prijzen van stroom en gas bij verschillende aanbieders. Bekijk je huidige energiecontract en vergelijk dit met de resultaten van onze energievergelijker. Het zou zomaar kunnen dat je honderden euro's per jaar minder kwijt bent wanneer je een nieuw contract afsluit.

Groene energie vergelijken

Groene energie vergelijken 2024

Groene energie vergelijken

Is duurzaamheid een belangrijke factor in je keuze? Dan is het verstandig om te kijken naar leveranciers die groene energie aanbieden. Via onze energievergelijker kun je gemakkelijk zien welke energieleveranciers in Nederland groene stroom aanbieden. Denk daarbij aan duurzame energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie of CO2-gecompenseerd gas.

Omdat er zoveel leveranciers zijn, kan het zijn dat je niet meer weet waar je moet zoeken. Gelukkig kun je bij ons energieprijzen vergelijken en het contract vinden dat het beste bij jou past.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Energie vergelijken met zonnepanelen

Energie vergelijken met zonnepanelen

Wanneer je energie opwekt met zonnepanelen, is het belangrijk om bij het vergelijken op andere aspecten te letten. Een dynamisch contract is bijvoorbeeld minder aantrekkelijk voor gebruikers van zonnepanelen. Let naast de lage tarieven ook op de terugleververgoeding en de salderingsregeling van de leverancier, dit zijn belangrijke factoren als je zonnepanelen hebt.

Voordat je een contract afsluit, is het verstandig om de voorwaarden met betrekking tot salderen te lezen. Ook is een dynamisch contract minder aantrekkelijk voor gebruikers van zonnepanelen.

Energie vergelijken met zonnepanelen: Waar op letten?

Bij het vergelijken van energieleveranciers met zonnepanelen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Om het gemakkelijk te maken heeft EnergieKiezer.nl de belangrijkste aspecten op een rijtje gezet: 

 • Wat is de salderingsregeling van de leverancier?
 • Krijg je een terugleververgoeding of wordt de teruggeleverde stroom verrekend?
 • Hanteert de leverancier terugleverkosten?
 • Controleer of je niet vastzit aan je huidige contract. Als je nog een contract hebt lopen, kan toch overstappen een boete opleveren.
Alle energiecontracten vergelijken

Waarom zou je overstappen?

Alle energiecontracten vergelijken

Door over te stappen van energieleverancier kun je honderden euro's per jaar besparen. Het is daarom belangrijk om contracten te vergelijken, aangezien de tarieven tussen leveranciers aanzienlijk kunnen verschillen. Omdat energieleveranciers vaak alleen contracten van bepaalde duur aanbieden, is het verstandig om altijd te controleren of je ergens anders goedkoper uit bent.

Ben je via EnergieKiezer overgestapt? Dan kun je je inschrijven voor e-mails over ontwikkelingen in de energiemarkt. Zo weet je altijd of jouw contract nog steeds de voordeligste optie is!

Energie vergelijken verhuizen

Wat moet je doen wanneer je gaat verhuizen?

Energie vergelijken verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen, kun je je energiecontract gewoon meenemen naar je nieuwe woning. Het is echter belangrijk dit minimaal 2 weken van tevoren door te geven aan je energieleverancier. Hiermee voorkom je dat je de eerste dagen in je nieuwe woning zonder gas en elektra komt te zitten.

Verder is het noodzakelijk dat je de meterstanden van je oude huis doorgeeft. Daarnaast is het altijd goed om even te kijken of je goedkoper uit bent bij een andere leverancier. Energie vergelijken loont, zeker in deze tijd.

Alle energieleveranciers 2024

Alle Energieleveranciers in Nederland

Alle energieleveranciers 2024

Er zijn zo'n 60 verschillende energieleveranciers in Nederland. Zo heb je grote energieleveranciers zoals Vattenfall en Eneco, maar ook kleinere leveranciers zoals Mega.

In ons overzicht kun je zien welke energieleverancier een dochteronderneming is van een grotere leverancier, en zie je in één oogopslag welke leveranciers zelfstandig zijn.

Laatste nieuws

waarom zijn zonnepanelen en warmtepomp de ideale combinatie

Veel huishoudens in Nederland hebben naast zonnepanelen ook een warmtepomp

author
Door: Fabian Clemens
18-7-2024 | Aangepast 18-7-2024

Ook in 2023 aantal daken met zonnepanelen toegenomen

Uit onderzoek blijkt dat er in 2023 zo'n 2,8 miljoen zonnepaneleninstallaties zijn geplaatst

author
Door: Rosa Boogaard
19-6-2024 | Aangepast 19-6-2024
Garantie van Oorsprong

Energieverbruik uit duurzame energiebronnen is het afgelopen jaar gestegen

In 2023 is het aandeel groene energie in Nederland gestegen naar 17%, blijkt uit cijfers van het CBS

author
Door: Rosa Boogaard
12-6-2024 | Aangepast 12-6-2024

FAQ

1

Hoe kan ik overstappen naar een nieuwe energieleverancier?

Via de tool op onze website heb je binnen enkele minuten een nieuwe energieleverancier gevonden. Wij regelen de overstap voor nieuwe klanten.

2

Wie levert de goedkoopste energie?

Dit is afhankelijk van de periode, postcode, type contract en soort tarieven. In onze vergelijker kun je precies zien welke leverancier op dit moment het goedkoopste is in de markt.

3

Wie regelt het opzeggen van het oude contract?

De nieuwe leverancier zal contact opnemen met je huidige leverancier en dit verder afhandelen. Jij hoeft verder niks te doen. Kijk wel in het huidige contract wat je opzegtermijn is.

4

Wat is voordeliger vast of variabel energie?

In de meeste gevallen is het voordeliger om te kiezen voor een energiecontract met vaste tarieven. De jaarlijkse kosten bij deze contracten lager uitvallen dan bij een variabel energiecontract. Bovendien geven energieleveranciers vaak extra kortingen bij het afsluiten van vaste contracten. Het loont dus zeker de moeite om te overwegen voor een vast tarief te kiezen en zo te profiteren van mogelijke besparingen op je energierekening.

5

Wat zijn de meest gekozen energieleveranciers in 2024?

De meest gekozen energieleveranciers in 2024 kunnen variëren, afhankelijk van de marktomstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig energie te vergelijken om ervoor te zorgen dat je altijd de beste deal hebt.